Cerams, ka neesi no tiem, kas Helovīnos aizslēdz durvis un nelaiž iekšā kaimiņu bērneļus, kuri cītīgi gatavojušies šim notikumam vairākas dienas. Kāpēc gan šo dienu nepadarīt nedaudz īpašu, ļaujot no sirds izpriecāties sevī mītošajam bērnam? Mazliet citādas vakariņas, radoši dekori un noskaņojums jautrāks nekā citkārt - šīs dienas izkrāsošanai tev noteikti noderēs kāda no mūsu raibajām idejām.

Ierasts, ka Helovīna galda klājumā dominē oranžā un melnā krāsa. Melnā ir nodeva tumsas valstībai un tās iemītniekiem, savukārt oranžā simbolizē gaismu, sveču liesmas un Helovīna centrālo atribūtu – vareno ķirbi.

Tas gan nenozīmē, ka, lai svētki izdotos, tev jāsteidzas uz veikalu pirkt atbilstošas krāsas galdautu. Pat ja mājās nav atrodams nekas piemērots, lietoto preču audumu nodaļā noteikti varēsi izrakt īstas "pērles". Noderēs arī audumu atgriezumi, ko lēti var iegādāties audumu veikalā vai lieltirgotavā.

Noskaņas radīšanai noderēs dekoratīvas auduma lentītes. Tām nav obligāti jābūt vienkrāsainām - punktiņi, rūtis vai svītrojums piešķirs galda klājumam draisku noskaņu, kura ļoti piestāv šiem svētkiem.

Ar bērniem vari izvedot nelielu meistardarbnīcu: iemāci viņiem no krāsainā papīra pagatavot raganu cepurītes vai izgriezt sikspārņu, ķirbju un zirnekļu siluetus – šiem atribūtiem noteikti atradīsies vieta uz Helovīna galda.

Ja šķiet, ka ar to vēl nav gana, no flizelīna (materiāls, ko izmanto polsterēšanai) pagatavojiet mākslīgos zirnekļu tīklus. Šim mērķim noderēs arī jebkurš cits tīklveida audums – tills, organza un pat marle. Bērni pavisam noteikti būs sajūsmā!

Svētku mielasts ir lielā mērā atkarīgs no tava laika un vēlmes darboties. Ja tev ir pietiekoši daudz laika, ko vari veltīt cienasta sagatavošanai, kopā ar bērniem pagatavojiet spokainas formas cepumus un izdekorējiet tos ar krāsainu cukura glazūru vai izcepiet mafinus un pārklājiet tos ar melnu, zaļu vai citu Helovīna svētku noskaņai atbilstošas krāsas krēmu.

Jebkuru ēdienu baisāku padarīs uz šķīvja malas sēdošs mākslīgais zirneklis vai želejas tārpiņš. Daudz laika neprasa arī morsa pagatavošana, kuru var papildināt ar mākslīgajām acīm vai liekajiem pastilu zobiem, kuri ir nopērkami jebkurā lielveikalā.

Šis ir īstais brīdis, lai liktu lieta savu fantāziju: melni makaroni ar zaļu mērci, gaļas bumbiņas, kuras izskatās pēc acīm, cepumu pirkstiņi ar sarkaniem želejas nagiem, cīsiņi, kuros pirms vārīšanas sasprausti spageti makaroni ( brrr, gatavi tie tik tiešām izskatās pēc tārpiem) – par šādu cienastu sajūsmā būs ne tikai bērni, arī pieaugušo acīs noteikti iedegsies prieka dzirkstelītes.

Ja bērni bauda brīvdienas laukos un mājās esat divi vien, vari izvēlēties elegantu un izsmalcinātu Helovīna galda klājumu, tomēr neaizmirstot par nelieliem, atsvaidzinošiem akcentiņiem.

Sveces ir ne ar ko neaizstājams šo svētku atribūts. Vari izvēlēties pilošās sveces, kuras, it īpaši iestiprinātas greznā svečturī, kūstot radīs nedaudz mistisku Viduslaiku noskaņu. Romantisks akcents būs lukturīšos ievietotas sveces, kas metīs uz sienām spokainas ēnas.

Vienkāršs, bet glīts galda dekors ir mazie ķirbīši, kurus vari dažādi sagrupēt vai izmantot kā šķīvja rotājumu.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!