"Labie koki" arborists Edgars Neilands uzņemtajā video stāsta par saviem novērojumiem – Latvijā, īpaši Kurzemes pusē, izmirst ozoli.

Arboristi skaidro, ka pēdējos gados ļoti strauji iet bojā ozolu audzes, kā arī atsevišķi ozoli, kas aug klajos laukos. Speciālisti skaidro, ka ir aizdomas par kādu baktēriju, taču Latvijā tā vēl nav noteikta.

Konkrētajā vietā, Šķēdes pusē, kur uzņemts video, bojā gājusi teju puse no ozoliem, un tuvākajos gados cietīs vēl liela daļa. Nocirsto ozolu stumbru malās var redzēt koka bojājumus. Baktērijas ietekmē arī cietis kambijs – audi, kas atrodas starp koksni un lūksni.

''Annas koku skolas biedrības'' pārstāvis Imants Bisenieks skaidro, ka viennozīmīgas atbildes par šo ozolu sērgu pagaidām vēl nav. Taču taujājot par to, kā izvairīties no bīstamās baktērijas, speciālists skaidro, ka noteikti bojātos ozolus nedrīkst vest uz vietām, kur ir neskartas ozolu audzes. Ieteicams būtu arī dezinficēt dārza instrumentus, taču baktērijas pārvietojas arī pa gaisu un pielīp apģērbam.

Arboristi aicina dalīties ar informāciju par bojātiem ozoliem – ja redzama kāda atmirusi koka daļa vainagā vai redzami melni iztecējumi no stumbra, ziņojiet par to ''Labie koki'' vai ''Dabas dati''. Jācer uz dabas pētniekiem un zinātniekiem, ka tiks noskaidrots ozolu bojāejas cēlonis un pēc iespējas ātrāk arī rasts risinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!