Foto: Shutterstock

Ja esi nolēmis pavasari sagaidīt ar svaigiem zaļumiem virtuvē, vēl pirms tie sākuši dīgt dārza dobēs, ir vērts pamēģināt neierastāku audzēšanas veidu olu čaumalās. Portāls 17apart.com iesaka čaumalās audzēt brokoļu dīgstus, taču tajās var iesēt arī citus zaļos vitamīnus, piemēram, kviešu zelmeni, sinepju, redīsu sēklas un citus uzturvērtībām bagātus dīgstus.

Nepieciešamais:

  • Olas
  • Olu kaste
  • Sēklas diedzēšanai pēc izvēles
  • Augsne (piemēram, kūdras substrāts)
  • Tējkarote
  • Pudele ar pulverizatoru
  • Ass nazis
  • Īlēns

Darbību secība:

17apart.com

Vispirms ar asa naža palīdzību nogriez olas šaurākā gala augšpusi un izlej olu kādā traukā. Izlietās olas pēc tam izmanto pelnītās maltītes pagatavošanā. 

17apart.com

Kad šķidrums ir izliets, uzmanīgi izskalo čaumalu ar ūdeni. Lai būtu pārliecība, ka olas čaumalā nepaliktu nosēdumi, pavāri tās ūdenī pāris minūtes. Katliņā var izveidoties baltas putas un tas nozīmēs, ka čaumalā vēl bija palicis olas baltums. Uzmani, lai čaumalas netiktu pārvārītas, tad tās var sākt drupt un lobīties. 

17apart.com

Izņem čaumalas no katla un zem lēnas ūdens strūklas noskalo tās. Ieliec čaumalas kastītē un ļauj tām nožūt. Tikai tad, kad čaumalas ir pilnībā izžuvušas gan no ārpuses, gan iekšpuses, vari izveidot tik lielu formu, cik vēlies šiem trauciņiem.

17apart.com

Ar īlēna palīdzību izdur no iekšpuses čaumalas pamatnē nelielu caurumu. Lai čaumala netiktu sabojāta, uz galda noliec salocītu dvieli un novieto čaumalu virs tā, lai duršanas brīdī čaumala neieplaisātu cietās pamatnes dēļ. 

17apart.com

Uzmanīgi noplēs plēvei līdzīgo kārtiņu čaumalas iekšpusē.

17apart.com

Kad izveidota vēlamā forma un čaumalu pamatnēs izdurti caurumi, kārto tās olu kastē. Ielej pudelē ūdeni un apsmidzini čaumalas.

17apart.com

Ar karoti iepildi katrā čaumalā augsni, kurā tiks audzēti izvēlētie dīgsti. Augsni pildi līdz ar čaumalas malu, jo mitrinot to, pildījums saplaks. 

17apart.com

Iesēj sēklas tik dziļi čaumalā, lai tās noturētos augsnē, taču tām nevajadzētu būt arī pārāk dziļi iesētām.

17apart.com

Uzmanīgi aplaisti pildītās čaumalas, pievēršot uzmanību tam, lai sēklas nemainītu savu novietojumu. 

Atceries! Regulāri pārbaudi augsnes mitrumu, un apsmidzini ar ūdeni čaumalas pēc nepieciešamības. Ja ir iespēja, izvairies no tiešas ūdens liešanas čaumalās, izmanto arī vēlāk pudeli ar pulverizatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!