Foto: Vida Press
Jaunais mākslinieks Džeisons Gamrats no Sietlas, ASV, ir stikla pūtējs, kurš sava aroda meistariem, kā arī plašākai pasaulei kļuvis pazīstams vienā acu mirklī. Iemesls? Iespaidīgais darbs, ko līdz tam nevienam nezināmais mākslinieks paveica, veidojot milzīgas stikla orhidejas.

Stikla orhidejas tika veidotas reālajā izmērā, izmantojot īpašu stikla pūšanas tehniku, kuru Džeisons apguva, kā māceklis strādādams pie vecmeistara Rendija Volkera. Jau no mazotnes viņu bija fascinējuši stikla objekti un to radīšana, tādēļ likumsakarīgi jaunais censonis uzsāka mācības Pilčukas Stikla amatu skolā pie pazīstamiem sava aroda meistariem.

Pirms sākt reālo darbu pie ziedu veidošanas, mākslinieks pavadīja sešus mēnešus, pētīdams sarežģīto orhideju uzbūvi un morfoloģiju. "Es ceru, ka cilvēkos, skatoties uz manis veidotajiem ziediem, radīsies patiesa apbrīna par šo augu skaistumu, jo tie izskatās kā dzīvi un spēj radīt īstas emocijas," stāsta Džeisons.

Neticami greznās orhidejas ir milzīgas pēc saviem izmēriem - dažas ir pat lielākas par cilvēka galvu. Krāsas ir spilgtas, detaļas - izstrādātas, vienvārdsakot, šie stikla brīnumi ir īsto orhideju precīzs atspoguļojums mākslinieka acīm. Īpašā uzmanība, kas pievērsta pat vissīkakajām mikroskopiska izmēra detaļām, liecina par šī projekta mērķi - izgaismot un parādīt skaistumu, kas mīt dabas vismazākajās daļiņās, tās palielinot un paceļot tuvāk mūsu acīm, skaidro mākslinieks.

Ņemot vērā visu apjomīgo darbu, kas ieguldīts šo ziedu veidošanā, arī to cena nav liels pārsteigums - viens ziedkāts maksā 15 tūkstošus ASV dolāru jeb aptuveni 11,5 tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!