Foto: Publicitātes attēli

Parasti ar sukulentiem asociējas tikai adatainie augi, bet pastāv vēl citi sukulentu veidi arī bez tām, piemēram, daži no augiem pat atgādina akmeņus, kas zied. "Dzīvos akmeņus" un desmitiem citu sukulentu vērojami Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza izstādē "Dzīvie akmeņi – supersukulenti".

No 21. septembra līdz 30. septembrim LU Botāniskā dārza darba laikā katru dienu no pulksten 10 līdz pulksten 19 ir apskatāma pusdienziedu dzimtas augu izstāde "Dzīvie akmeņi – supersukulenti", informēja LU Botāniskā dārza pārstāve Agnese Reķe.

Izstādi papildina kaktusu un citu sukulentu draugu biedrības "Gada augs 2018" – Parodia ģints kaktusi, kā arī citi kaktusi, sukulenti un sanpaulijas. Tāpat izstādes laikā nelielos daudzumos ir iespējams augus arī iegādāties, kā arī konsultēties ar speciālistiem par to kopšanu.

  • Ja esi sukulentu meklējumos, tad noderīgu apkopojumu ar viegli kopjamiem un dekoratīviem augiem vari iepazīt šeit. Savukārt pamatlikumus sukulentu ikdienas kopšanā vari izlasīt šeit un šeit.

Kā atgādina Reķe, sukulentie augi ir pielāgojušies dzīvei vietās, kur trūkst mitruma, tādēļ tie uztver un saglabā sevī to nelielo ūdens daudzumu, kas ir pieejams augsnē, no rasas un retā lietus.

Foto: Publicitātes attēli

Viņa pastāstīja, ka izstādes galvenie varoņi ir pusdienziežu dzimtai piederošie litopši jeb dzīvie akmeņi, kas ir pieskaitāmi sukulentajiem augiem. Dabā šie augi lielākoties ir sastopami Dienvidāfrikā un tikai daži aug arī Austrālijā, Jaunzēlandē, Vidusjūras reģionā, Madagaskarā, Arābijas pussalā. Litopši miljonu gadu laikā ir pielāgojušies Dienvidāfrikas Karru reģiona tuksnešainā, kalnainā apgabala raksturīgajiem apstākļiem: sausumam, tiešiem Saules stariem, karstumam, sāļai augsnei un tam, ka bieži vien vējš, dzenājot smiltis, apber ar tām augus, skaidro LU Botāniskā dārza pārstāve. Kā skaistos litopšus audzēt un kopt, lasi šeit.

"Litopši neuzmanīgākam vērotājam var atgādināt oļus, kam par godu tie ieguvuši arī plaši zināmo apzīmējumu – dzīvie akmeņi," norāda Reķe. Pašlaik dzimtā iekļautas 116 ģintis ar vairāk nekā 1800 sugām. Kā pastāstīja LU Botāniskā dārza pārstāve, mūsdienās eksotiskā izskata dēļ litopši kļuvuši arī par populāriem telpaugiem.

Izstādes ietvaros notiks arī divas meistarklases par sukulento augu kopšanu.

LU Botāniskā dārza izstādes apmeklēšanai jāiegādājas ieejas biļete. Šeit vari izlasīt plašāku informāciju par to cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!