Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā krāšāšņi uzziedējusi alojlapu juka (Yucca aloifolia), kura mājas apstākļos zied reti, "Tavs Dārzs" informēja Botāniskā dārza pārstāve Agnese Reķe.

Kā norāda Reķe, alojlapu juka zied iespaidīgiem, baltiem ziediem, kas pēc formas vizuāli atgādina maijpuķītes. Lai gan jukas ir ļoti izplatīti telpaugi, mājas apstākļos tās zied ļoti reti.

Ziedošo juku šobrīd iespējams aplūkot LU Botāniskā dārza Acāliju siltumnīcā.

Savvaļā alojlapu jukas sastopamas Ziemeļamerikā tropu un subtropu joslas sausajos apgabalos, atzīmē Botāniskā dārza pārstāve. Tās naturalizējušās arī Argentīnā, Urugvajā, Itālijā, Dienvidāfrikā un citviet. Smailo lapu dēļ alojlapu juku mēdz dēvēt arī par "spāņu durkli".

Kopumā pasaulē zināmas 49 dažādas juku sugas un 24 pasugas. Visas juku sugas galvenokārt aug sausos un kalnainos reģionos, prērijās un krūmājos. Laika gaitā jukas ir kļuvušas par ļoti izplatītiem telpaugiem, jo tās labi pacieš dzīvokļiem raksturīgo sauso gaisu, kā arī ir izturīgas pret kaitēkļiem un mazprasīgas pret kopšanu. Cilvēki, kas augu pasaulē orientējas mazāk, jukas bieži vien kļūdaini mēdz dēvēt par palmām, informē Reķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!