Foto: LETA

Šonedēļ Latvijas Dabas muzejā valda karaliski krāsaina noskaņa - līdz 14.septembrim te skatāma tradicionālā dāliju izstāde, kurā var apbrīnot vairāk nekā 400 visskaistāko dāliju šķirņu, Māja&Dārzs uzzināja muzejā.

Šogad augu ziedēšana aizsākās agri, ilgais lietus periods ziedu audzētājiem licis krietni satraukties, taču šobrīd ir īstais brīdis, lai kopā lepotos un apbrīnotu tautā sauktās ģeorģīnes jeb jorģīnes.

Dālijas tiek dēvētas par rudens puķu karalienēm, kas pārsteidz savā daudzveidībā – krāsu, zieda formu un izmēru variācijās. Taču ne katrs zina, ka tas, ko mēs ikdienā saucam par dāliju ziedu, patiesībā ir ziedkopa, kas sastāv no kurvītī sakārtotiem daudziem sīkiem ziediņiem – mēlziediem un stobrziediem.

Ziedus no savām kolekcijām izrāda Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrības Dāliju audzētāju sekcija sadarbībā ar LU Botānisko dārzu un Nacionālo botānisko dārzu. Izstādes apmeklētājiem katru dienu ir iespēja tikties ar ekspertiem, uzzināt interesantus faktus par viņu pieredzi un nozares sasniegumiem, kā arī gūt praktiskus dārzkopju padomus.

Turpinot vasaras sākumā aizsākto sadarbību, muzejs "Rīgas jūgendstila centrs" izstādē piedāvā arī nelielu ieskatu šī skaistā zieda atainojumam jūgendstila priekšmetos. Dālijas zieds ir viens no iemīļotiem motīviem jūgendstila mākslā, interjera priekšmetos, ornamentā, rokdarbos. Dāliju jeb ģeorģīni no seniem laikiem uzskata par atzinības un lepnības simbolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!