Foto: PantherMedia/Scanpix
Ilgi gaidītā vasara ir klāt! Līdz ar reibinošo dabas smaržu gaisā parādījušies arī citi aromāti, piemēram kārdinoša brīvdabā ceptas gaļas, zivs un dārzeņu smarža. Daži tradicionāli to sauc par šašliku, citi izmanto modīgo vārdu "bārbekjū", bet citiem pieņemamāks šķiet apzīmējums "grils".

Citas trīs izvēles ir - grils, mangalis vai bārbekjū? Kuru no šīm ierīcēm izvēlēties, kādas ir būtiskākās atšķirības? Un kā pareizi kopt jauniegādāto ierīci? Mēs jums pastāstīsim!

Grils, mangalis vai bārbekjū? Atšķirības

Foto: morgueFile

Postpadomju valstīs tradicionāli cepšana uz oglēm notiek mangalī, tomēr rietumu kultūras un komercijas ietekmē esam iepazinušies arī ar grilu un bārbekjū. Kā šīs ierīces atšķiras?

Visvienkāršāk ir ar mangali. Šīs ierīces nosaukumam ir arābu, armēņu un turku izcelsme, burtiski tulkojot - "ogļu panna". Metāla kastē uz oglēm, ko iegūst, dedzinot malku vai pieberot jau "gatavas", uz iesmiem cep gaļu vai zivis. Retos gadījumos cepšanai tiek izmantotas restes. Mangaļiem nav vāka un, pateicoties padomju laikā ieviestajai tradīcijai, tie galvenokārt ir taisnstūra formā. Sendienās mangaļus gatavoja no vara, bet mūslaikos bieži tiek izmantots čuguns.

Tiek uzskatīts, ka apzīmējums "bārbekjū" nācis no Karību reģiona, kur Haiti iedzīvotāji koka vai metāla konstrukciju, uz kuras virs karstām oglēm cepta gaļa, saukuši par "barbacoa". Spāņu kolonisti pārņēmuši apzīmējumu, un vēlāk tas ienācis angļu valodā un tradicionālajā amerikāņu ēdienkartē kā fonētisks saīsinājums "BBQ". ASV ar bārbekjū parasti tiek apzīmēts tieši pats pasākums, kad draugi, ģimene un kaimiņi pulcējas uz kopīgu maltīti brīvdabā - ar burgeriem, hotdogiem un citiem vēderpriekiem. Viens no galvenajiem šādas ballītes elementiem ir samērā komplicēta stacionāra ierīce (parasti atrodas zem klajas debess, retāk - lapenē vai nojumē), kurā uz oglēm tiek cepta gaļa, zivis un citi produkti. "Komplektā" ietilpst dažādi papildrīki, piemēram, plīts virsma, kūpinātava un citas sarežģītas ierīces. Tā kā īstu stacionāro bārbekjū cepšanas krāsni Latvijā nopirkt un uzstādīt pagalmā ir ļoti sarežģīti un dārgi, potenciālais šādu "gadžetu" īpašnieku loks ir ļoti šaurs un tālu no parastās tautas, atstāsim īsto bārbekjū krāsni ārpus šī stāsta.

Runājot par vienkāršākiem un mobilākiem bārbekjū, tehniski tie neatšķiras no parastajiem griliem (vai arī otrādi - parastie neatšķiras no bārbekjū). Gan grils, gan "mobilais bārbekjū" ir ierīce, kurā gluži tāpat kā mangalī, var gatavot ēdienu virs karstām oglēm. Kā likums, grils ir aprīkots ar restēm un vairumā gadījumu arī ar vāku. Restes un vāks ir viena no galvenajām grila un mangaļa atšķirībām.

Grilēt iespējams arī daudzās mikroviļņu krāsnīs vai cepeškrāsnīs, taču arī šo variantu neapskatīsim, jo diez vai, dodoties piknikā, līdzi ņemsim krāsni. Tas nav nopietni un romantiski.

Kas jāņem vērā, izvēloties mangali

Foto: LETA

Gaļas cepšana uz mangaļa ir ārkārtīgi populāra postpadomju teritorijā, Vidusāzijā un Kaukāzā. Neraugoties uz to, ka tirgotāji diezgan uzstājīgi cenšas pārdot apaļos grilus, mangaļiem ir uzticami un nelokāmi piekritēji, kas nekad nepiekritīs vectēva "uzparikti" mainīt pret "amerikāņu izgudrojumiem".

Ja vēlaties iegādāties tieši mangali, tad svarīgākā lieta, kam jāpievērš uzmanība, ir materiāls. Lietpratēji izvēlas čugunu ne tikai izturības dēļ, bet arī tādēļ, ka šis materiāls daudz ilgāk uztur ogļu karstumu, un temperatūras svārstību ietekmē nedeformējas. Ja nejauši "uzskrienat" īstam čuguna mangalim, kas tiek tirgots, un jums ir draugs vai paziņa, kam patīk un padodas šašlika gatavošana, ķeriet ciet (mangali, ne draugu) un uzdāviniet to draugam, viņš būs jums pateicīgs līdz mūža galam!

Pēdējos gados parādījušies arī tā dēvētie "galda" mangaļi, kas ir kompaktāki. Tie darbojas ar gāzi un ir aprīkoti ar dažādām papildu funkcijām, piemēram, temperatūras regulēšanu. Tomēr, atvainojiet, kas tas par šašliku bez īstiem dūmiem? Nē, ja pērk mangali, tad tikai īsto! Pretējā gadījumā labāk apsvērt grila iegādi, tas ir daudz funkcionālāks.

Grilu veidi

Foto: morgueFile

Tā kā jau noskaidrojām, ka bārbekjū un grils pēc būtības apzīmē vienu un to pašu ierīci, kura ļauj cept ēdienu virs oglēm, gāzes liesmas vai ar elektrības palīdzību, tad, meklējot savu īsto grilu, pirmā lieta, par ko jāizlemj - tā darbības princips.

Viens no būtiskākajiem elektrisko grilu trūkumiem ir tas, ka tuvumā jābūt strāvas avotam. Ja vien neplānojat rīkot pikniku pie HES, diez vai elektriskais grils būs īstā izvēle. Jā, tas darbojas nevainojami, tas ir ērti lietojams un paredzams, īpaši, ja esat grilēšanas iesācējs, tomēr tam ir nepieciešama elektrība.

Gāzes un "ogļu" grili atšķiras tikai ar kurināmā tipu. Turklāt gāzes grili nebūt nedarbojas analoģiski gāzes plītīm, kā varētu šķist (tomēr, reizēm gadās arī tā). "Pareizajā" gāzes grilā gāze karsētu nevis restes, bet speciālus vulkāniskos akmeņus, kas ievietoti grilā. Šie akmeņi nodrošina noturīgu, izkliedētu un diezgan stipru karstumu. Vienkārši lietošanā, jo izpaliek ņemšanās ar oglēm, aizdedzināšanas šķidrumu, iekuršanu, nav jātīra pelni un jāveic citas darbības. Tomēr ir būtisks trūkums - uz gāzes grila pagatavotajai gaļai vai zivīm trūkst tās īpašās "dūmu piegaršas", kāda ir, cepot uz karstām kokoglēm.

Meklējot grilu, kas darbotos līdzīgi mangalim, uzmanība jāpievērš tradicionālajām ierīcēm, kas tiek kurinātas ar oglēm vai malku.

Izvēles mokas

Foto: morgueFile

Mobilie grili vai bārbekjū ir pieejami gan ar, gan bez vāka. Komplektā var būt dažādas restes un rīki, kas atvieglo cepšanu. Grili tiek gatavoti visdažādākajos izmēros no visdažādākajiem materiāliem, pieejami arī vienreiz lietojamie grili. Kā izvēlēties īsto?

Ar izmēru ir visvienkāršāk - ja plānojat gatavot maltītes tikai ģimenei, pietiks ar nelielu grilu, savukārt, ja īsā laika posmā ir jāsacep vairāki kilogrami gaļas kuplai, izsalkušai kompānijai, jādomā par lielāku un nopietnāku grilu.

Jā, meklējot īsto grilu, jāsaprot, kādas būs ierīces funkcijas. Plānojat regulāri rīkot dārza svētkus un visu vasaru grilēt? Neskopojieties - izvēlieties kvalitatīvu, grilu ar vāku un biezām sienām. Neizvēlieties saliekamo grilu!

Neesat drošs, ka gaļas cepšana brīvā dabā ir jūsu īstā stihija un vēlaties tikai izmēģināt? Izvēlieties vienkāršu ierīci ar vienu vai pāris restēm, derēs arī grils bez vāka. Ja ierobežo telpa, izvēlieties saliekamo grilu. Šajā gadījumā gan var saskarties ar citu problēmu - labi saliekamie grili būs dārgāki par monolītām ierīcēm.

Ērtai pārvietošanai bieži vien griliem ir piemontēti ritenīši.

Svarīgi zināt, kur ražotājs paredzējis izvietot ogles vai akmeņus - tieši zem cepšanas restēm vai pannas malās. Šis faktors ietekmē to, kādā veidā varēs grilēt ēdienu - tiešs karstums zem restēm nodrošina strauju gatavošanu augstā temperatūrā, kas noder steika gatavošanā vai cepot nelielus gaļas gabaliņus. Netiešā metode, kad karstās ogles ir grila pannas malās, rada cepeškrāsns efektu un ir lieliski piemērota ilgai (30-60 minūtes) gatavošanai, piemēram, lielu filejas gabalu vai veselas vistas cepšanai. Kvalitatīviem un labiem griliem ogles iespējams likt abos variantos, tomēr pārdošanā šādas ierīces ir reti atrodamas.

"Krāsns" grilam gandrīz vienmēr ir nepieciešams vāks, kas ir daļa no cepšanas procesa, jo ļauj izkliedētajam karstumam piekļūt gaļai arī no virspuses.

Un atkal jau vieta izvēlei, arī grila vāki mēdz būt dažādi! Labākajiem un dārgākajiem ir regulējamas ventilācijas atveres un klapes, kas ļauj kontrolēt grilēšanas procesu līdz juveliera precizitātei.

Noderīgi padomi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nav nozīmes, vai esat iesācējs, vai virtuozs mangaļa veterāns, esam pārliecināti, ka daudzi no šiem padomiem jums būs jaunums, kas palīdzēs nebūt ne vienkāršajā procesā - pārvērst jēlas gaļas gabalu par gardu, kārdinoši aromātisku produktu.

Regulējiet temperatūru grilā, darbojoties ar oglēm: nodauziet pelnus un sagrābiet karstās ogles kaudzē, lai paaugstinātu temperatūru, vai gluži pretēji - ar atbilstošu darbarīku izkliedējiet ogļu kopumu un neaiztieciet to, lai mazinātu karstumu.

Pirms grilēšanas uz restēm, tās jāiesmērē ar augu eļļu. Šo viltību zina daudzi, kam nepatīk, ja ēdiens piecepas pie restēm. Tomēr, visticamāk, ka viņi nezina, ka eļļas efekts būs daudz spēcīgāks, ja restes vispirms uzkarsēs ar liesmu. Neaizmirstiet par aizsargcimdiem!

Efektīvākais veids, kā no restēm notīrīt ēdiena atliekas, ir - ļaut tām sadegt! Uzkuriet lielāku un karstāku liesmu un ļaujiet pielipušajiem gaļas gabaliņiem pārvērsties pelnos. Ja grilam nav vāka, karstuma efektu var pastiprināt ar parastu foliju.

Saburzīta alumīnija folija lieti noder arī kā skrāpis grila tīrīšanai.

Grilējot marinētus produktus, grila restes ieteicams apsmidzināt ar speciālo kulinārijas aerosolu, kādu var iegādāties jebkurā lielveikalā.

Lai, cepot nelielus produktus, tie nebirtu caur restēm oglēs, var izmantot papildu restes, ko liek perpendikulāri grila pamatrestēm, vai izmantot speciālos grilēšanas režģus vai turētājus. Ja pie rokas nav ne režģa, ne restu, izlīdzēties var ar alumīnija foliju (kā noprotams, šī ir lieta, kas obligāti nepieciešama piknika grozā!), ko uzklāj uz grila pamatrestēm un sadursta ar dakšiņu, veidojot improvizētu sietu.

Grilējot dārzeņus, sagrieztajiem gabaliņiem vajadzētu būt viena izmēra.

Lietpratēji uzskata, ka nazim un dakšiņai pie grila nav īstā vieta. Vienīgais veids, kā apgrozīt gaļu, ir, izmantojot speciālas knaibles - tādējādi gaļa netiek sadurstīta un nezaudē sulīgumu.

Lai gaļai piešķirtu garšaugu aromātu, tie jākaisa nevis uz gaļas, bet uz cepamrestēm - vēl pirms cepšanas.

Uz oglēm gatavota trekna gaļa var būt bīstama veselībai, jo tauki sadegot izdala kaitīgas vielas, kas pil uz karstajām oglēm un ar dūmiem atgriežas cepamgaļā. Pirms grilēšanas vai cepšanas mangalī vēlams gaļai nogriezt liekos treknumus - tie tāpat sadegs, labuma nekāda!

Kartupeļus pirms grilēšanas vēlams sagatavot jau mājās, nedaudz apvārot.

Cepšanas laikā pa rokai turiet ūdeni, ar kuru nepieciešamības gadījumā apsmidzināt ogles, mazinot karstumu.

Vienmēr ievērojiet drošības noteikumus! Mangalim vai grilam jāatrodas vismaz 10 metru attālumā no ēkām un kokiem, tuvumā jābūt ugunsdzēšamajam aparātam un vismaz vienam vīrišķīgu un stipru vīrieša roku pārim.

Ja grilēšanas ballīte notiek brīvā dabā, pārliecinieties, ka lielākā daļa pieaugušo dalībnieku skaidri zina, kur atrodas (visos viedtālruņos ir pieejamas kartes ar GPS navigāciju). Ugunsgrēka, nopietnu apdegumu vai citu traumu, kā arī saindēšanās gadījumā nekavējoties vērsieties pēc palīdzības, zvanot 112!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!