Foto: ČetrasSezonas.lv
Gaidot Lieldienas, dalāmies idejās, kā mājās radīt svētku sajūtu, pašam pagatavojot rotājumus, pēc iespējas daudz no tā, kas jau mājās pieejams, kā arī izmantojot dabā atrodamo un netērējot daudz naudas. Lai to visu veiktu, tev būs nepieciešama dzirksts un darboties prieks.
Krāsojam olas

Lieldienu svinēšana saistās ar noteiktām tradīcijām, un lielākajai daļai cilvēku šo svētku īpašais notikums ir olu krāsošana.
It nemaz nav nepieciešamas sintētiskās krāsas, lai iegūtu dažādu krāsu olas, ierasto sīpolu mizu vietā. Daži padomi, ko izmantot, lai olu čaumalas iegūtu dažādus toņus:

  • Skaistu brūngandzeltenu toni vari iegūt, olas krāsojot ar kurkumu (attēlā ar kresēm), kurkumu liec diezgan daudz attiecībā pret ūdeni un vāri vismaz 30 minūtes. Krāsojot baltās olas, iegūtais tonis, protams, būs intensīvāks, bet, tā kā mūsdienās baltās olas ir retums, tad noteikti to vari darīt arī ar brūnajām olām.
  • Dzeltenīgu toni var iegūt, vārot olas burkānu sulā un mizās.
  • Savukārt sarkanīgas olas var iegūt, vārot tās biešu sulā, kas atšķaidīta ar ūdeni proporcijā 1/3.
  • Ja gribi, lai olas ir tumši brūnas, tad vāri tās sīpolu mizās vai melnajā tējā. Ja olu krāsošanai izmanto pirms tam sagatavotu sīpolu mizu uzlējumu, tad olas iegūst viendabīgāku krāsu.
  • Alkšņu mizas dod brūni iesarkanu krāsu. Zaļgani dzeltenas kļūs ar kumelīšu ziedu novārījumu.
  • Zilpelēku olu iegūšanai izmanto melleņu un upeņu ogas, bet zilu olu toni var panākt, vārot tās sarkanajos kāpostos.
  • Zaļā krāsā olas ir iespējams nokrāsot ar pelašķu vai piparmētru tējas novārījuma palīdzību.
  • Violetas savukārt - ar sarkano sīpolu mizu palīdzību.
Interesantu rezultātu var iegūt, ja pirms vārīšanas krāsojamā šķidrumā olu krustām šķērsām pārsien ar diegu. Zem diega ola nesakrāsojas.

Raibas olas ar dažādiem rakstiem var iegūt, pirms vārīšanas tās aptinot ar dažādām augu lapām un ziediem; tad tās tin auduma gabaliņos un nosien ar diegu, un vāra sīpolu mizās. Tāpat var iegūt olas ar sīkiem raibumiņiem - samitrinātu olu apviļā putraimos, griķos, rīsos un aptin ar sīpolu mizām. To visu aptin ar auduma gabaliņiem, nosien ar diegiem un vāra sīpolu mizās.

Kā olas pasniegt

Ļoti klasisks, vienkāršs un ekonomisks veids, kā skaisti pasniegt olu, ir ievietot to kādā mazā trauciņā - tasītē vai brilē traukā - un iesēdināt to starp paša izdiedzētām kresēm.

Vēl kāds skaists veids - olas liec olu trauciņos un uzvelc tām ziedu cepurītes, pirmās pavasara vēstneses - tulpes vai narcises. Kad izdekorētā ola paņemta, lai apēstu, ziediņus liec mazā vāzītē vai lielākā traukā, kur tie var peldēt - arī tas darbosies kā galda dekors.

Ja mājās nav speciālu olu trauciņu, olas var pasniegt arī mazās stikla glāzītēs, uzsēdinot tās uz diedzētiem graudiem, ko izmanto ēšanai kopā ar olām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!