Foto: Shutterstock
Rudenī allaž ar grūtu sirdi jāatvadās no viengadīgājām vasaras puķēm, kas zied kā kupenas. Ne vienmēr to nepieciešams darīt, jo ir arī augi, kurus var veiksmīgi pārziemināt, lai tie ar savu skaistumu priecētu nākamajā sezonā. "Tavs Dārzs" šoreiz skaidro, vai ir iespējams pārziemināt iecienītās vasaras puķes – petūnijas.

"Dreiliņu stādi" dārznieks Dainis atgādina, ka siltāku laika apstākļu zemēs petūnijas tiek audzētas kā daudzgadīgas puķes. "Pie mums petūnijas podos apgriež septembra sākumā, atstāj 20 līdz 25 centimetrus garus dzinumus ar lapām, stādiņu samēslo," norāda dārznieks.

Pirms salnām podus ar petūnijām nes iekštelpās. Telpai jābūt gaišai, kā arī tās temperatūrai jābūt +12 līdz +14 grādiem pēc Celsija. Ja ir vēlme, tad stādiņus var arī iestādīt svaigā augsnē. Savukārt februārī un martā temperatūra telpās japalielina līdz +16 līdz +18 grādiem pēc Celsija. "Pārziemojušās petūnijas jaunos dzinumus apsakņo un no tiem audzē petūnijas nākamajai vasaras sezonai," skaidro dārznieks.

Kā iesaka ZS "Bērziņi" dārzniece Iveta Bērziņa – jāpārziemina līdzīgi kā balzamīnes. Tikai vienīgā atšķirība esot tā, ka petūnijas vairāk ir iecienījušas laputis.

"Tavs Dārzs" turpmāk rakstu sērijās plašāk stāstīs par iecienīto vasaras puķu pārziemošanu, kā arī sniegs noderīgus speciālistu ieteikumus, lai augus varētu saglabāt arī nākamajai sezonai.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!