Foto: stock.xchng
"Mums ir veca guļbaļķu māja, kurā, šķiet, ir iemetušies ķirmji, jo uz koka virsmām - durvīm, sliekšņiem, sienām - parādījušies mazi caurumiņi, tādi kā skrošu cauršauti. Ko iesākt?" vaicā Līga S. Madonas novadā.

Ķirmji (Anobiidae) acīmredzot ir marsieši, jo neviens nezina, no kurienes tie atnākuši, un piedevām vēl nekrofili, jo iecienījuši mirušu koksni (nocirsts koks dzīvojot tikpat ilgi, cik audzis, piemēram, simts gadus vecs pēc nociršanas - vēl simts gadus). Toties, kad ķirmji ir iemetušies, no tiem vaļā tikt ir diezgan sarežģīti.

Pēc skata ķirmis ir neliela, brūna, cilindriska vabolīte. Kad tās sirsniņu pārņem vairošanās kāre, ķirmis ritmiski klaudzina ar galvu pa aliņas sienu. Šīs tikšķošās skaņas ir labi dzirdamas telpu iekšpusē un iesauktas arī par nāves pulksteni. Tā kā vecās mājās ar vecām mēbelēm dzīvo arī veci cilvēki, pareģojums mēdz piepildīties.

Ķirmju tinkšķināšanās rezultātā rodas kāpuri. Pārstrādāt mirušo koksni tiem palīdz zarnu veidojumos - micetomās - dzīvojošie mikroorganismi, kuri sašķeļ celulozi un sintezē slāpekļvielas.

Kāpuri izgrauž koku no iekšpuses, bet neaiztiek to no ārpuses, tāpēc ilgi paliek neredzami. Tikai tad, kad vaboles pārceļas uz citu dzīvesvietu, tās virskārtā izgrauž izejas caurumus.

Ja zem ķirmju alām ir putekļveida koksne, tie vēl tur mitinās. Ja vairs nav putekļu, var pieņemt, ka ķirmji ir ēku pametuši.

Kokmateriālu mūžs ir tik ilgs, kamēr konstrukcijas nav satrupējušas vai sagrauztas.

Bagātākās valstīs ēkas, kuras apsēduši ķirmji, vienkārši nojauc. Dažreiz ķirmji uzdzīvo tieši kultūrvēsturiskās ēkās, kuras vēlams saglabāt par katru cenu.

Vācu uzņēmums "Romer BioTec" ēdelīgos viesus telpās likvidē ar metilbromīda gāzi, iepriekš aiztaisot visas spraugas. Tomēr šī metode ir ļoti dārga.

Vairums speciālistu aicina pievērsties problēmai jau būvniecības laikā.

Uzskata, ka mājās pagatavots terpentīna maisījums (100 daļas terpentīna, 5 - vaska, 5 - parafīna, 3 - kreolīna), uzsmērēts uz koka, noder profilaksei pret ķirmju invāziju.

Nīdēšanai ir vairākas citas receptes:

sajaukt vienu daļu petrolejas ar trīs daļām terpentīna un uzsmērēt uz bojātās virsmas;

veidot piesātinātu naftalīna šķīdumu benzīnā un uzklāt uz bojājumiem,

iesmidzināt ejās ožamo spirtu;

iespējami ilgāk izsaldēt bojāto koksni.

Ķirmju caurumiņu aiztaisīšanai rekomendē arī tepi, kuru veido ozolkoka, sajauktas ar nedzēstu kaļķi un lineļļu. Kaļķis gaisa mitruma iespaidā turpina izplesties, noturot tepi bojājumu vietās.

Sadzīves apstākļos iznīdēt ķirmjus ir sarežģīti, jo tie var būt noslēpušies tik dziļi, ka tur grūti nonākt pat gāzei, un kur nu vēl šķidrumam.

Lai lāpītu māju, jāatsedz bojātās konstrukcijas. Pirms apstrādes vēlams izņemt stipri bojātās vietas.

Veikalos pārdod daudz dažādu fungicīdu pret ķirmjiem, tomēr lielākā daļa paredzēta koksnes apstrādei pirms izmantošanas.

Ķirmju bojāto konstrukciju apstrādei noder antiseptiķis Bochemit Plus un Hylotox Plus. Preparātu efektivitāte palielinās, ja apstrādātās vietas pēc tam noklāj ar plēvi.

Nelielus priekšmetus restauratori lāpa ar šprici, iešļācot ķirmju caurumos ožamo spirtu vai citas zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!