Foto: stādaudzētava ZS Skāduļi
Šogad siltā vasara ir veicinājusi lielisku vīnogu ražu, bet pēc bagātīgās ražas par vīnkokiem nepieciešams arī parūpēties, lai nākamajā vasarā tie atkal varētu priecēt ar ogu pārpilnību. "Tavs Dārzs" skaidro, kādus darbiņus rudenī nepieciešams paveikt, lai vīnkokus sagatavotu ne tikai gaidāmajai ziemai, bet arī nākamajai ražas sezonai.

"Tavs Dārzs" pieredzē dalās stādaudzētavas – ZS "Skāduļi" īpašniece Jana Drēviņa.

"2018. gada vasara bija īsta vīnogu vasara, karsta, sausa un gara," stāsta ZS"Skāduļu" saimniece. Viņa piebilst, ka ogas šovasar ienākušās par 20 līdz 25 dienām ātrāk nekā parasti. Piemēram, Latvijā populārās šķirnes "Zilga" vīnogas parasti tiek novāktas septembra beigās, bet šogad tās bija gatavas jau augusta beigās.

Drēviņa arī atzīmē, ka cukura līmenis ogās šogad pārsniedzis pat vispārdrošākās prognozes, jo sasniedzis dienvidu zemju līmeni, kas ir 23 līdz 27%. "Vīnkokiem tā ir bijusi liela slodze, tāpēc īpaši nepieciešams parūpēties par tiem pēc ražas novākšanas," piebilst "Skāduļu" īpašniece, kura iesaka pēc ogu novākšanas un dzinumu galotņošanas vīnkokus mēslot ar kāliju saturošu mēslojumu, piemēram, vīnogu stādaudzētavā ZS "Skāduļi" tiek izmantots kālija sulfāts. "Rodas jautājums – kāpēc tieši kālijs? Vīnogā ir liels kālija saturs, tāpēc – jo lielāka vīnogu raža, jo lielāka minētā mikroelementa iznese no auga," skaidro Drēviņa. "Vīnkokus pēc ražas novākšanas atbrīvo no špalerām (stieplēm), kā arī divreiz ar kādu 10 dienu intervālu mēslo ar kālija sulfātu."

Ja ogas vēl nav sākušas ienākties vai gatavojas ļoti lēni, ZS "Skāduļu" saimniece iesaka atbrīvot no lapām to auga zonu, kurā atrodas vīnogu ķekari, lai saule piekļūst ogām un veicina cukuru uzkrāšanos. Viņa skaidro, ka lapu novākšana aktivizē ogās cukurus, kā arī vīnogas pieaug apjomā.

"Ja rudens ir sauss, tad vīnkoki noteikti ir jāsalaista, it īpaši tie augi, kas aug nojumēs un segtās platībās, kur netiek klāt dabīgie nokrišņi," atzīmē Drēviņa. "Šis gads bija īpaši sauss. Ja tāds saglabāsies arī rudens, tad, lai sagatavotos ziemas salam, vīnkokam vajadzīgs noteikts mitruma daudzums – par to noteikti nepieciešams parūpēties."

"Skāduļu" īpašniece iesaka arī rūpīgi sagatavot vīnkoku ziemai, "pēc salnām to apgriežot, pieliecot un piesedzot vismaz sakņu rajonu". Sala jutīgām šķirnēm arī jāpiesedz vīnkoka zari, atgādina Drēviņa. "Labi parūpējoties par vīnkoku, arī nākošgad baudīsim bagātu ogu ražu, jo vīnkoki atšķirībā no ābelēm pamatā ražo katru gadu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!