Foto: AFI
Šajā nedēļas nogalē galvaspilsētā norisinās ilgi gaidītie dziesmu un deju svētki, kuros tiks ieskandināta visa pilsēta. Svētku neatņemama sastāvdaļa ir ziedu vainags, tāpēc tā veidošanā neiztikt bez zināšanām, lai tas saglabātos svaigs un ziedošs vismaz visas dienas garumā, tāpēc portāls ''Māja&Dārzs'' konsultējās ar floristi Līgu Poli un ieguva vērtīgus padomus vainaga darināšanā.

Viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem vainaga veidošanā, ir tā pieskaņošana tērpam. Tā kā tautas tērpos dominē vairākas krāsas, tad nav grūtību tam pielāgot arī ziedus, un to noteikti vajadzētu ievērot.

Vainaga pamats jebkurā gadījumā var būt zaļas krāsas, tāpēc tā izveidē ir jāizmanto blīvi augi, kas ir viegli iepinami un arī ilgi saglabā savu dabīgo izskatu. Pieredzējusī ziedu kompozīciju un arī vainagu veidotāja iesaka pamatu veidot no raspodiņiem, brūklenājiem vai mellenājiem, jo tie ļoti veiksmīgi pildīs savu funkciju un arī labi saglabāsies vismaz dienas, ja ne pat divu dienu garumā. Lai vainags izskatītos krāšņāks, tajā var iepīt arī krūmrozes, smilgas, rudzupuķes, ilzītes, margrietiņas vai kādu citu krāšņāku augu, taču tādā gadījumā nevajadzētu skopoties ar ziedu daudzumu. Jo blīvāks būs vainags, jo labāk tas izskatīsies, tāpēc par pamatu vislabāk izmantot stiepli, apliekot to ap galvu un pieliekot vēl papildus piecus centimetrus, un, pinot tai klāt pa nelieliem pušķīšiem.

Zaļais un stingrais pamats no mellenājiem, raspodiņiem vai brūklenājiem labi kalpos formas saglabāšanai, taču pašus ziedus arī vajadzētu izkārtot blīvi vienu pie otra, jo vēlāk tie sarausies un zaudēs savu sākotnējo formu.

Tā kā dziesmu un deju svētku programma dalībniekiem ir ļoti piesātināta, tad vainaga pīšanai koncerta dienā var neatlikt laika. Tādā gadījumā floriste iesaka vainagu pīt iepriekšējā vakarā, pirms tam ziedus un zaļumus liekot ūdens spainī atdzerties uz vairākām stundām. Svarīgi ievērot, lai ziedi vai jebkuri vainagam paredzētie augi tiktu pļavā griezti, nevis plūkti, tādā veidā nenodarot postu dabai.

Kad vainags ir uzpīts, apsmidzini to ar ūdeni, izmantojot pudeli ar pulverizatoru. Pēc tam ietin to avīzē vai papīrā un novieto vēsā vietā uz nakti. Tādā veidā vainags ļoti labi saglabāsies un ziedi izskatīsies gluži kā tikko iepīti.

Lai skaisti un krāšņi svētki gan svētku dalībniekiem, gan baudītājiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!