Foto: morgueFile
Salīdzinot dažādas mauriņa pļaujmašīnas, elektriskās un akumulatora pļaujmašīnas ir vieglāk lietojamas, un to uzturēšanas izdevumi ir mazāki. Elektriskajām mauriņa pļaujmašīnām nav nepieciešams mainīt motoreļļu vai gaisa filtrus. Pietiek ar asmens asināšanu un vispārējo tīrīšanu pēc katras pļaušanas reizes.

Elektrisko pļaujmašīnu dzinēja jauda ir maza, tāpēc tās vairāk ir piemērotas nelielai platībai ar ne pārāk garu zāli. Ar elektriskajām pļaujmašīnām ērti strādāt vietās, kur ir maz koku un krūmu. Ja dārzā ir daudz „šķēršļu”, būs grūti strādāt, un beigās pat var sapīties kabelī. Lai ar elektrisko pļaujmašīnu strādātu lielā platībā, jānodrošina pietiekami garš pagarinātājs. Turklāt, pļaujot jābūt ļoti uzmanīgam, lai nejauši neuzbrauktu virsū vadam.

Strādājot ar akumulatora pļaujmašīnu, jāņem vērā, ka akumulatora darbības laiks ir ierobežots. Pilnai akumulatora uzlādei parasti nepieciešams vairāk laika kā tā izlādei. Protams, var iegādāties vēl vienu akumulatoru. Kamēr tiek izmantots viens, tikmēr otru var uzlikt lādēties. Šo paņēmienu ļoti bieži izmanto, strādājot ar mazākiem akumulatora darbarīkiem, piemēram, urbjmašīnām.

Elektriskās pļaujmašīnas, salīdzinot ar iekšdedzes dzinēju pļaujmašīnām, sver mazāk – tās ir divreiz vieglākas par tāda paša lieluma modeļiem, kas darbināmi ar benzīnu. Pļaujmašīna ar vadu ir visvieglākā. Akumulatora pļaujmašīna ir mazliet smagāka, pateicoties tieši akumulatoram.

Daudzi ir iecienījuši elektriskās pļaujmašīnas, jo tās nerada tik lielu troksni. Elektriskās pļaujmašīnas ir arī vieglāk iedarbināmas. Ja iekšdedzes dzinēju pļaujmašīnu iedarbināšana dažiem cilvēkiem var būt nopietns uzdevums, tad ar elektrisko pļaujmašīnu var tikt galā visi – jānospiež tikai poga, un var sākt darbu.

Izvēloties elektrisko vai akumulatora pļaujmašīnu, nebūs jādomā par benzīnu, turklāt tās glabāšanai nepieciešams atvēlēt mazāku vietu.

Elektrisko vai akumulatora pļaujmašīnu var izvēlēties, ja pļaujamā platība ir līdz 600 m2. Tā ir pietiekami maza teritorija, kas ir pa spēkam vairumam akumulatora pļaujmašīnu. Iegādājoties akumulatora pļaujmašīnu, ieteicams noskaidrot, vai var iegādāties arī papildu akumulatoru. Sākotnēji var šķist, ka tie ir lieki izdevumi, taču var gadīties, ka būs palikuši nenopļauti nieka 20 m2 tikai tāpēc, ka akumulators izlādējies. Akumulatora pļaujmašīnu lielākās priekšrocības – neliels troksnis, viegla iedarbināšana, mazs svars, kā arī nav nepieciešams pagarinātājs. Līdz ar to tādas pļaujmašīnas ir piemērotas gados vecākiem cilvēkiem vai, piemēram, vasarnīcas īpašniekiem, kuriem nepieciešams pārvadāt pļaujmašīnu.

Akumulatora darbarīku attīstība salīdzinoši vēl ir tikai sākumstadijā, un nākotnē vēl vairāk varēs redzēt ierīces, kurās izmanto tieši elektrodzinējus un akumulatorus. Arvien biežāk ražotāji ievēro, lai viens un tas pats akumulators derētu arī citām tā paša ražotāja ierīcēm. Līdz ar to var, piemēram, zāliena pļaujmašīnas akumulatoru ielikt trimmerī un otrādi. Tādā veidā var būt daudz ierīču un viens vai divi akumulatori, ko pēc nepieciešamības var izmantot katrā ierīcē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!