Foto: Shutterstock
Grilēšanas sezona rit pilnā sparā un kāds joprojām alkst pēc jauna grila vai kāro pēc kaut kā īpašāka, lai šis ēst gatavošanas process būtu vēl īpašāks un baudāmāks, tomēr piedāvājums ir tik dažāds, ka vairums no tā vienkārši apjūk. Lai prastu izvērtēt grilu dažādību un to izmantojumu, portāls ''Māja&Dārzs'' konsultējās ar veikalu tīkla ''K-rauta'' speciālistu, lai katrs pats varētu izvērtēt un lemt par labāko pirkumu sev.

Gāzes grili

Gāzes grils ir efektīvākā izvēle starp griliem, jo ar to cepšanas temperatūra ir ērti kontrolējama, kā arī tas ir gatavs grilēšanai ļoti īsā laika posmā, pateicoties jaudai, kas ir 4 - 15 reizes lielāka par elektriskā grila jaudu. Pircēji augsti novērtē, ka nav jāgaida kokogļu nogatavošanās grilā, kas parasti aizņem vismaz 30 minūtes - ar gāzes grilu tās ir vairs tikai 5 - 7 minūtes. Tas ir arī ļoti ērti kopjams, jo attīrīšanai tiek izmantoti degļi (līdzīgi kā cepeškrāsnīm ar pašattīrīšanās funkciju), stāsta dārza preču kategorijas menedžeris, Ingus Laumanis.

Gāzes grils ir salīdzinoši dārgāks, tā cenas ir no aptuveni 70 EUR līdz pat 3 000 EUR, tomēr ekspluatācijā tas ir lētākais. Galvenie faktori, kas nosaka grila cenu: degļu skaits un to jauda, grilēšanas virsmas platība un materiāls, no kura tā izgatavota, sānu deglis un papildelementi, piemēram, grila plauktiņš, riteņi, vāks u.c. Savukārt tīrie ekspluatācijas izdevumi ir tikai par grilgāzi. Vienreizējs pirkums, iegādājoties gāzes grilu, ir gāzes balons, bet ar laiku to ir iespējams uzpildīt, maksājot tikai par gāzi. Grili ar 3 degļiem ir piemēroti pusfabrikātu grilēšanai, taču laba steika pagatavošanai ieteicams izvēlēties dārgākus modeļus ar vairāk degļiem, komentē speciālists.

Foto: Shutterstock

Kokogļu grili

Tradicionālās grilēšanas piekritējiem ir pieejami arī daudz dažādu kokogļu grili. Izvēloties tos, būtu jāpievērš uzmanība metāla biezumam, jo grila izgatavošanā izmantots biezāks metāls, jo tas kalpos ilgāk. Ja nepieciešams grilu pārvietot, izvēlieties grilu uz riteņiem vai pārnēsājamu grilu, ar ko doties piknikos. To kopšanai veikalos ir pieejamas drāšu birstes, ar kurām pēc izmantošanas ieteicams noberzt restes un sodrējus, norāda dārza preču pārzinis.

Malkas grili ir vieni no universālākajiem risinājumiem, jo malka ilgi uzglabā karstumu, kas piešķir ēdienam patīkamu dūmu aromātu, tomēr par šo ekskluzivitāti ir arī vairāk jāmaksā. Visbiežāk šādi risinājumi gatavoti no tērauda vai čuguna un izpildījums ir taisnstūra formā ar jau iestrādātām gropītēm iesmiņu novietošanai.

Foto: LETA

Katlveida ogļu grili ir vispieprasītākais risinājums latviešu mazdārziņos, jo tie viegli pārvietojami un lietojami, taču lietošanā jāievēro, lai tiktu izmantotas tikai kokogles, jo malka rada lielu karstumu, kā rezultātā var ciest emalja. Arī šīs kategorijas grili svārstās dažādās cenu kategorijās, tas gan atkarīgs no metāla kvalitātes, lieluma un papildus ekstrām, piemēram, plauktiņiem, ogļu savācējiem un citiem papildinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!