Foto: Publicitātes foto
Rudenī krītošās koku lapas nozīmē nemitīgas rūpes par piemājas teritoriju uzturēšanu kārtībā. Ņemot vērā mūsdienu straujo un aizņemto dzīves ritmu, aktuāls ir jautājums, kā uzkopšanas darbus paveikt pēc iespējas ātrāk un efektīvāk. Viens no risinājumiem, kas pēdējos gados arī Latvijā kļūst arvien populārāks, ir lapu pūtēji.

Pagaidām tos biežāk izmanto komunālās saimniecības uzņēmumi, kuriem svarīgi attīrīt lielas teritorijas iespējami ātrā laika posmā. Taču, kā liecina tirdzniecības un servisu centru tīkla "Stokker" pārdevēju novērojumi, ar katru gadu arvien lielāku interesi par lapu pūtējiem izrāda tieši individuālās mājsaimniecības, portālam "Delfi" stāsta SIA "Stoller" sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Neimane. Kā vienu no būtiskākajām lapu pūtēju priekšrocībām to lietotāji norāda iespēju uzkopt plašas teritorijas, kā arī grūti pieejamas un šauras vietas, kur ar grābekli nevar tikt klāt.

Lapu pūtējus iespējams izmantot ne tikai virsmu un teritoriju attīrīšanai no lapām, bet arī citos gadījumos. Īpaši bieži tos izmanto automašīnu īpašnieki, lai pēc mazgāšanas tās nožāvētu vai ziemā notīrītu nelielu sniega kārtu. Lapu pūtēji noder arī grila iekurināšanai, kā arī tie tiek izmantoti ceļu būvē, stāsta Neimane.

Lapu pūtēji ir iedalāmi trīs kategorijās – elektriski un ar akumulatoru darbināmie, kā arī ar benzīnu darbināmie. Ierīces, kas darbināmas elektroniski vai ar akumulatoru, svara ziņā ir vieglākas. Tās ir pārnēsājamas rokās, ērti manevrējamas un vienkārši darbināmas. Šāda veida lapu pūtēji ir vairāk piemēroti nelielām privātmāju teritorijām. Taču, izvēloties kādu no šiem modeļiem, jāņem vērā, ka ne vienmēr elektrības vads sniegsies pietiekamā garumā un arī akumulatoru nāksies uzlādēt.

Lielām platībām un profesionālai uzkopšanai piemērotāki būs uz muguras pārnēsājamie pūtēji, kas darbināmi ar benzīnu. Tiem ir lielāka jauda, spēcīgāka gaisa plūsma un ilgāks darbības laiks. Turklāt tie ir arī ļoti ergonomiski, nodrošinot maksimālu komfortu, skaidro Neimane.

Būtiskākie kritēriji, pēc kuriem speciālisti iesaka izvēlēties lapu pūtējus, ir jauda, gaisa caurplūde, kā arī gaisa plūsmas ātrums. Jo lielāka gaisa caurplūde un tās ātrums, jo lielāka darba efektivitāte. Ir pieejami arī modeļi, kuros iestrādāta iesūkšanas funkcija. Līdz ar to lapas var ne tikai pūst, bet arī savākt. Daudziem modeļiem iestrādāta arī lapu sasmalcināšanas funkcija, kas īpaši noderēs tiem, kuri dārzā veido komposta kaudzes.

Ja jau esat lapu pūtēja īpašnieks, atcerieties, ka tam pirms jaunās sezonas ir jāveic apkope.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!