Foto: Shutterstock
Lapu grābšanas sezona rit pilnā sparā un kaudzes ar sakritušajām lapām kļūst arvien lielākas. Lai arī vairums lapas sadedzina vai arī vienkārši saliek maisos un izmet, patiesībā ir pat vairāki noderīgi to izmantojami dārza labā.

Ja nav dārzs, tad lapu kaudžu izmantošanai būs grūti atrast pielietojumu, taču tiem, kam ir kaut nelielas dobes vai koki pagalmā, sagrābtās lapas itin labi noderēs. Viens no vienkāršākajiem lapu izmantojumiem, ko iesaka dārzkopji, ir to iestrādāšana kompostā vai trūdzemes veidošana. Abos gadījumos slapjas lapas pilnībā satrūdēs divu, trīs gadu laikā un šis komposts ievērojami uzlabos dārza augsnes struktūru, kā arī veicinās derīgo mikroorganismu vairošanos. Tātad kāda lapu kaudzīte kompostā nudien nenāks par ļaunu.

Kritušās koka lapas var tikt izmantotas kā mulča kokiem, krūmiem un ziemciešu dobēm. Ja nav vēlēšanās iegādāties speciālu mulču, lapas būs ļoti laba alternatīva, taču jāņem vērā, ka tās nedrīkst likt pārāk biezā slānī, citādi sablīvējoties tās traucēs gaisa un ūdens padevei augsnē. Lai rudens vēji neizpūstu lapas pa visu dārzu un pagalmu, mulču var izveidot, iepriekš sasmalcinot un viegli samitrinot lapas.

Ja nu ir plānots pavasarī vietām stādīt jaunus augus, tad var jau izrakt bedres un tanīs vietās sabērt lapas. Pirms ierakšanas lapas labāk sasmalcināt, lai tās ātrāk sadalās, taču var tās arī sakapāt ar lāpstu vai dārza dakšām. Šādi sagatavota vieta pavasarī stādītajiem augiem būs trūdvielām bagāta.

Starp citu, arī sausas lapas ir izmantojamas, piemēram, dažādu toveraugu iepakošanai vai arī īpaši salīgu ziemciešu uzklāšanai. Ja pagrabs ir vēss, tas ar sausām lapām, tāpat kā ar salmiem, var siltināt telpu.

Lapas var noderēt, piemēram, ābolu glabāšanai. Ja lapas ir sausas, saliec tās starp āboliem un tie labāk saglabāsies.

Lapas var izmantot, lai apsegtu puķupodos augošos telpaugus, kas pārziemo ārpus telpām.

Ja nu uz dārza darbiem prāts nenesas, tad skaistākās lapas ir vērts izmantot dažādu mājas dekoru veidošanā, piemēram, herbārijiem rāmīšos, lapu virtenēm, vainadziņiem un ziedu kompozīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!