Foto: Publicitātes foto
Laikam strauji ritot uz priekšu un jaunajām tehnoloģijām attīstoties, mūsu dzīvē mainās daudz kas, tai skaitā arī apgaismojuma nodrošinātāji.

Lai gan ierastās un labi zināmās kvēlspuldzes jau kopš 2009. gada aprīlī spēkā stājušās EK regulas Eiropas savienībā neražo, tomēr dažos sadzīves preču veikalos tās joprojām ir nopērkamas.

Kompaktās fluorescences spuldzes, tautā sauktas par ekonomiskajām spuldzēm, elektrību tērē daudz taupīgāk par parastajām kvēlspuldzēm, tomēr arī tām ir daudzi trūkumi, piemēram, limitēts ieslēgšanas un izslēgšanas reižu skaits, lēns uzsilšanas laiks,
tajās tiek izmantots dzīvsudrabs u.c.

Šobrīd kā kvalitatīvu apgaismojuma nodrošinātāju strauji sevi sāk pieteikt mazu jaudu tērējošās LED spuldzes, kuras, lai gan ir dārgas iegādē, ilgtermiņā sevi atpelna ar uzviju.

Ja katrā Latvijas mājsaimniecībā, kur dienā nepieciešams apgaismot telpu vidēji sešas stundas, kaut tikai vienu kvēlspuldzi nomainītu pret līdzvērtīga izgaismojuma LED spuldzi, tad kopējā ekonomija pirmā gada laikā būtu 3,7 miljoni, bet otrajā gadā jau 16,5 miljoni latu, secināts pētījumā, kuru veica Latvijas energoefektivitātes uzņēmums "DK Energy" sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes studentiem.

Pētījumā izmantoti divi pēc izgaismojuma līdzvērtīgi gaismas avoti – 60W kvēlspuldze un 8W LED spuldze, ņemot vērā šā brīža spuldžu vidējās pārdošanas cenas un Latvenergo pamattarifu – 0.1065 Ls/kWh. Salīdzinot iegūtos aprēķinus, secināts, ka, intensīvi lietojot spuldzes vidēji 5-6 stundas dienā, LED spuldze atmaksājas nepilna gada laikā. LED spuldze ar 60W kvēlspuldzei līdzvērtīgu izgaismojumu nodrošina par 90% zemāku elektroenerģijas patēriņu, tādējādi ar katru nākamo stundu ietaupījums palielinās, savukārt atmaksāšanās periods samazinās. Ņemot vērā kopējo Statistikas pārvaldē apkopoto Latvijas mājsaimniecību skaitu, ietaupījuma summa ir ļoti iespaidīga. Proti, visiem 840.9 tūkstošiem mājsaimniecību pēc pirmā LED spuldzes lietošanas gada ne tikai atmaksājas tās iegāde, bet tiek ietaupīti 3,75 milj. latu, turklāt pēc otrā gada – kopējā ietaupītā summa jau ir 16,5 miljoni latu.

Cita starpā, pētījuma vadītājs, "DK Energy" direktors Dainis Kozlovskis atgādina, ka katru turpmāko gadu arvien lielāka nozīme būs ekonomiskam apgaismojumam ar mazāku elektroenerģijas patēriņu, jo tarifi neizbēgami paaugstināsies, ko apliecina gan ekonomikas ministra komentāri, gan masu medijos izskanējušās speciālistu prognozes. Līdz ar to, tie, kuri nebūs sākuši lietot ekonomiskās spuldzes, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu, turpinās maksāt par elektroenerģiju dārgi un vēl dārgāk.

Iepazīstoties ar šā pētījuma aprēķiniem, apgaismojuma ierīču importētājs SIA "Swell" pārstāvis Egils Boļšaks saka: "Kvalitatīvi LED gaismekļi ļauj būtiski ietaupīt ne tikai uz elektroenerģijas patēriņu, bet arī ar gaismekļu nomaiņu saistītos izdevumus, kurus vienkāršais patērētājs neizceļ, tomēr uzņēmumiem tas rada papildus ekonomiju. Visam pamatā ir saprotams ietaupījuma aprēķins un godprātīga tirgotāja garantijas."

Detalizētu pētījuma aprēķinu var apskatīt "DK Energy" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!