Foto: Privātais arhīvs
Kad uznāk kāre savu dārzu padarīt par pašu krāšņāko, rodas dažādas idejas par jaunu puķu dobju placīšiem, labiekārtošanu un stādu iegādi. "Tavs Dārzs" ar speciālistu palīdzību skaidro, vai pie koka stumbra var stādīt dažādus augus, kā arī iesaka, kā labāk nosegt koku saknes.

Kamēr vieni dārzā un pagalmā ap koku stumbriem atstāj zāli, lai to ik pa laikam nopļautu, citi labprāt koku saknes apber ar mulču vai tās nobruģē. Pie izdevuma "Tavs Dārzs" vērsās Anna, kura vēlējās noskaidrot, kurš paņēmiens būtu efektīvākais viņas pagalmā.

"Kādu vidi veidot priedei pagalmā tā, lai tā spētu dzīvot pēc iespējas labāk un nemainītu savu dzīves kvalitāti? Vēlos arī uzzināt, kā priedes sadzīvo ar suni," taujā Anna, kura iesūtījusi arī fotogrāfijas ar priedēm savas mājas pagalmā.

SIA "Rīgas meži" Dārzu un parku daļas apstādījumu plānošanas un kvalitātes uzraudzības speciāliste Evita Kļaveniece pēc fotogrāfijām secina, ka priede ir ierakta. "Sakņu kakliņš ir zem zemes, jo stumbrs parasti pie pašas augsnes ir resnāks," norāda Kļaveniece.

Viņa skaidro – tā kā koks galvenās barības vielas uzņem ar mazajām spurgaliņām, ap stumbru var likt ko dekoratīvu, piemēram, jau Annas minēto mulču vai olīšus, bet nekādā gadījumā nevajadzētu bruģēt. "Dekoratīvie elementi iet tikai pa virskārtu," uzsver Kļaveniece. "Tā kā zeme ap koka stumbru izskatās ļoti sablīvēta, pirms dekoratīvo elementu uzbēršanas augsni vajadzētu uzrušināt."

Taujāta par to, vai pie koku stumbriem var veidot puķu dobes, speciāliste atbild apstiprinoši, vien atgādina, ka šādā gadījumā ir jāizvēlas un jāstāda tādi augi, kas mīl ēnu. Būtu ieteicams arī puķu dobes veidot lielākas.

"Ja, piemēram, ir šāds maziņš laukums ap koku, kā redzam bildē, ar augu stādīšanu labāk nenodarboties," piebilst speciāliste. "Ja ir vēlēšanās veidot augu dobi ap koku, labs risinājums ir izmantot sedzējaugus, kas paredzēti lapu kokaugu pastādījumiem, piemēram, kapmirti (Vinca minor) vai laimiņu (Sedum hybridum). Variācijas ir, tikai jāskatās pēc situācijas – sausa, mitra augsne, pusēna, pilna ēna vai citi apstākļi."

"Ap skuju kokaugiem labāk atstāt zālienu vai mulčēt, vai nobērt ar olīšiem un citiem dekoratīviem elementiem. Un vēlreiz uzsvēršu – nevajag bruģēt!" iesaka Kļaveniece.

Savukārt Zaļenieku kokaudzētavas dārzniece "Tavam Dārzam" pastāstīja, ka šajā gadījumā koka sakņu elpošanai ir atstāta vieta, bet ir vien jāpaskatās, vai priedei ar zemi nav apbērts stumbrs. "Ja priedei ir apbērti pieci līdz 10 centimetri, tad koks aiziet bojā," norāda dārzniece. Viņa iesaka zemi labāk atrakt nost līdz tai vietai, kur koks ir iesakņojies.

"Šajā gadījumā būtu labi koka saknes nobērt ar mulču. Mulča nenodarīs tādu skādi kā zeme," atzīmē Zaļenieku kokaudzētavas pārstāve. Tāpat viņa mierina, ka šāda lieluma priedei sunītis nekādu kaitējumu nenodarīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!