Kur tirgotavā paliek sēklas, kam beidzies derīguma termiņš? Šopavasar no Latvijā labi zināmas firmas nopirku it kā labas gazāniju, asteru u.c. puķu sēklas, bet uzdīga 1–2 augi vai vispār neviens. Man šķiet, ka vecās sēklas pārfasē un tirgo no jauna. Tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Liene.

Valsts augu aizsardzības dienesta Sēklu kontroles departamenta direktore Velta Evelone informē, ka Latvijā dekoratīvo augu sēklas neražo un nesertificē, tāpēc atšķirībā no augkopības un dārzeņu kultūrām tās netiek pakļautas Sēklu un šķirņu aprites likumam. Līdz ar to dienesta rīcībā nav sēklu kvalitātes rādītāju, pēc kuriem varētu kontrolēt veikalos nopērkamo puķu sēklu dīgtspēju.

"Kur nonāk sēklas ar beigušos derīguma termiņu, nav iespējams izsekot. Tad tirgotājiem būtu jāskatās uz pirkstiem, lai pierādītu. Tomēr veikalos drīkst tirgot sēklas, kurām beidzies derīguma termiņš, tikai tās jāizvieto atsevišķā stendā. Valsts augu aizsardzības dienests regulē likuma izpildes darbību un bieži vien ir vidutājs starp pircēju un pārdevēju, jo strīdu gadījumā abas iesaistītās puses vienmēr meklē vainīgo, lai attaisnotu sevi," viņa piebilst.

Šajā gadījumā nav zināms, vai bijuši atbilstīgi apstākļi puķu sēklu dīgšanai, tāpēc pircējai par savu taisnību vajadzētu cīnīties, vēršoties pie sēklu pārdevējiem, lai izrunātu neskaidrības. Lai varētu atrast nekvalitatīvās sēklu partijas un noskaidrot cēloņus, nepieciešams saglabāt sēklu iepakojumus ar norādīto informāciju.

Otra iespēja, kā risināt konfliktu: ja no iegādātajām puķu sēklām pāri palikušas dažas, tās var aizvest uz Nacionālo sēklu kontroles laboratoriju, lai pārbaudītu to dīgtspēju ideālos dīgšanas apstākļos.

Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, Velta Evelone iesaka dārzkopjiem sēklas izvēlēties ļoti rūpīgi, iepazīstoties ar izvēlētās šķirnes specifiskajām īpašībām un pievēršot uzmanību informācijai uz sēklu iesaiņojuma, kur jābūt norādītai šādai informācijai:

  • atsauce uz Eiropas Savienības tiesību aktiem;
  • saiņotāja (fiziskas vai juridiskas personas) vārds, uzvārds vai nosaukums un adrese;
  • tirdzniecības gads, kad veikta aizzīmogošana, vai pēdējais dīgtspējas pārbaudes datums;
  • sugas nosaukums latviešu un latīņu valodā;
  • šķirnes nosaukums;
  • kategorija (standartsēklām var lietot burtus ST, bet sertificētām sēklām – C vai Z);
  • sēklu partijas numurs;
  • deklarētā sēklu neto vai bruto masa vai sēklu skaits iesaiņojumā;
  • ja ir norādīta masa un lietoti granulēti augu aizsardzības līdzekļi, dražējamie materiāli vai citas cietās piedevas, norāda piedevu nosaukumu, kā arī aptuvenās proporcijas starp sēklu masu un kopējo masu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!