Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējos gados zaļā dzīvesveida pētnieki meklē iemeslus, kādēļ liela daļa pasaules iedzīvotāju neiekļauj savā dzīvē zaļākus paradumus, kā arī otrs – turpina pētīt dažādu vielu kaitīgo iedarbību uz cilvēku veselību. Šobrīd ļoti daudz aktualizē bisfenola A potenciāli kaitīgo iedarbību. Stāsta zaļā dzīvesveida eksperts Jānis Brizga.

"Pēdējos gados pētnieki daudz analizē iemeslus, kādēļ cilvēki nevēlas izdarīt izmaiņas savā dzīvē un nepievēršas zaļākam dzīvesveidam. Ļoti daudzos gadījumos iemesls meklējams tajā, ka cilvēkam nav piemērota infrastruktūra. Pat, ja viņš gribētu šķirot atkritumus, pie mājas nav vajadzīgo atkritumu tvertņu. Bet otrs biežākais iemesls - ja cilvēkiem ir zināšanu, trūkst ienākumu, lai dzīvotu zaļāk. Šie pētījumi tiek veikti, lai izanalizētu ierobežojumus un atrastu pareizākos variantus, kā tos pārvarēt," stāsta Jānis Brizga,

Viņš norāda, ka otra lielā pētījumu līnija ir par konkrētām ķīmiskām vielām un to potenciālo kaitīgumu cilvēka veselībai. Konkrētāk - ir daudz pētījumu par ķīmisko vielu bisfenols A. Tā ir endokrīnās sistēmas bojātājviela, ko izmanto polikarbonāta plastmasas (cietā plastmasa, ko apzīmē ar PC) ražošanā. No šīs plastmasas gatavo, piemēram, zīdaiņu pudelītes. Bisfenolu A lieto arī epoksīdsveķu, plastmasas virtuves piederumu, metāla konservbundžu iekšpuses izolācijai un kosmētikā, kā konservantu.

"Ir pierādīts, ka bisfenols A, ja tas saskaras ar ēdienu, tajā iesūcas, kā rezultātā šo ķīmisko vielu arī apēdam. Diemžēl šī viela uzkrājas cilvēka organismā un ir veselībai potenciāli kaitīga. Kādēļ ir tik grūti pierādīt vielas kaitīgumu? Jo ir jāveic ļoti daudz eksperimentu un iespējams paies pat 20 gadi, lai teiktu, ka tā ir kaitīga. Bet jau šobrīd ir pierādīts, ka tā var veicināt dažādas saslimšanas. Pētījumi gan veikti uz dzīvniekiem," skaidro speciālists.

BPA pēc savas būtības ir kseno (xeno) estrogēns (ķimikālija, kas spēj atdarināt cilvēka hormona - estrogēna - darbību), tas var nopietni iedarboties uz organismu. Šīs ķimikālijas ir arī saistītas ar vairākiem kaitīgiem hormoniem, kas postoši var iedarboties uz dzīvniekiem. Piemēram, BPA iedarbe ir izraisījusi to, ka gliemeži iznēsā tik daudz olas, ka tie mirst, un šī viela ļoti nelabvēlīgi iedarbojas arī uz zivs vairošanos.

Kur izmanto Bisfenolu A?

To lieto ne tikai kā komponentu polikarbonāta plastmasas izgatavošanai, bet arī epoksīdsveķu un citas plastikas izgatavošanai. Polikarbonātu lieto mazuļu barošanas pudeļu, ūdens pudeļu, pārtikas kārbu, saldētavu sastatņu, mikroviļņu krāsns siltumizturīgu trauku, galda piederumu, briļļu stiklu, medicīniskā aprīkojuma, CD un DVD, mobilo telefonu, elektronisko ierīču, sporta aprīkojuma un auto detaļu izgatavošanai.

Epoksīdsveķus lieto ar inženieriju saistītās jomās: grīdas segumiem, maisījumiem, krāsojumiem, līmēšanai u.c.

Bisfenola A izmantošana neaprobežojas tikai ar plastmasas un epoksīdsveķu ražošanā - kā iekšējais ingredients (sastāvdaļa) tas tiek izmantots arī pesticīdos, antioksidantos, gumijas ķimikālijās un kā polivinilhlorīda (PVC) stabilizētājs.

Kāda ir šīs vielas iedarbība uz cilvēku?

Ir iespējamība, ka laika gaitā BPA var atdalīties no polikarbonētas plastmasas, tādējādi tas var iekļūst polikarbonētās pudeles saturā, t.i., ūdenī vai dzērienā. Tas pats attiecināms arī uz pārtikas konserviem kārbās un līdzīgiem produktiem. Kopumā uztrauc arī šīs vielas ietekme uz grūtniecēm un bērniem, kuru barošanai izmanto polikarbonētas bērnu pudelītes.

BPA piesārņojums ir arī izplatīts apkārtējā vidē, jo īpaši ūdeņu vidē: industriālos un vietējos ūdeņu atkritumos un kanalizācijas notekūdeņos, kā arī atkritumu izgāztuvēs. Rezultātā BPA nonāk upju ūdeņos un rada nogulsnes. BPA arī piesārņo jūras ūdeni un ir atrasts vairākos jūras dzīvniekos, ko izmanto pārtikā.

BPA konstatēts arī bērnu un pieaugušo urīnā, kā arī nabassaites asinīs. Bīstamākais ir tas, ka daži pētījumi rāda, ka šīs vielas koncentrācija daudzos gadījumos var izraisīt kaitējumu veselībai.

Kā bisfenols A var ietekmēt manu sirdi?

Bisfenols A ir sintētisks estrogēns un ir pierādījumi, ka mijiedarbībā ar cilvēka organisma endokrīnās sistēmas hormonu tas spējīgs izraisīt vairākus blakus efektus. Ir grūti spriest par kaitīgumu cilvēkam, taču pētījumi parādījuši, ka iespējamie efekti var būt: ietekme uz vīriešu reproducēšanās kanālu un priekšdziedzeri; ietekme uz spermas producēšanu; ietekme uz krūts audiem, kas var izraisīt krūts vēzi, kā arī pie ātrākas sievietes pubertātes, pie spontāniem abortiem un kopumā var ietekmēt sievietes un vīrieša uzvedību. Ietekme uz imūnsistēmu vēl tiek pētīta.

Pēdējā laikā daži svarīgi pētījumi tika veikti Japānā, un tie pierādīja, ka bisfenola A lielāka ietekme ir uz sievietēm, īpaši attiecībā uz spontāniem abortiem. Šīs pētījums tika uzsākts, pamatojoties uz agrāk veiktiem pētījumiem ASV, kas paredzēja, ka BPA pelēm izraisa tā saucamo mejotisko aneiploīdiju, kas ir vistipiskākais spontāno abortu izraisītājs.

Minimālajā līmenī BPA var veicināt tauku šūnu diferencēšanos un lipīdu uzkrāšanos, tā rezultātā sekmējot cilvēka aptaukošanos. BPA arī izraisīja izmaiņas peļu krūts audos (tās atgādina krūts vēža pirmo stadiju), kā arī būtiski samazināja spermas līmeni pieaugušo žurku organismos.

Kā es varu mazināt bisfenola A iedarbību?

Viens no veidiem, kā mazināt bisfenola A iedarbību, ir ierobežot konservēto pārtikas produktu daudzumu uzturā, kā arī atteikties no polikarbonēto pudeļu izmantošanas. Lai mazinātu BPA ietekmi uz mazuļiem, polikarbonētas bērnu pudelītes tiks aizstātas ar nepolikarbonētām pudelītēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!