Foto: Shutterstock
Kamēr vieni laukos priecājas par meža zvēru klātbūtni, citi rauc pieri, jo tie labprāt cienājas ar īpašnieku sastādītajiem labumiem. "Tavs Dārzs" skaidro, ko iesākt, ja mežacūkas norok jauno kartupeļu ražu.

Latvijas Mednieku asociācijas (LATMA) valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks skaidro, ka mežacūkas Latvijā vairs praktiski nevar manīt, jo valda Āfrikas cūku mēris (ĀCM). "Mežacūku skaits ĀCM dēļ ir ievērojami sarucis," atzīst Barviks. Tiesa, ik pa laikam tomēr parādoties kāds bariņš ar mežacūkām.

Ja tomēr mežacūku nedarbi tiek dārzā pamanīti, tad LATMA pārstāvis to apkarošanai iesaka vērsties pie vietējiem medniekiem, kas šo problēmu atrisinās. Taujāts, vai ir arī kādas efektīvas metodes, kuras dārziņa īpašnieks var pielietot, lai pats saviem spēkiem apkarotu mežacūkas, Barviks iesaka ap dārzu apvilkt elektrisko ganu. "Bet ne 220 voltus, kas var kaimiņu nosist, bet gan tādu, kas ir paredzēts govju ganīšanai," viņš norāda.

Lai gan "Cālis" foruma aktīvisti mežacūku atbaidīšanai iesaka izveidot putnubiedēkli un nolikt dārza malā drēbes, kas sapūstas ar smaržām, Barviks par šādām metodēm ir skeptisks, jo, piemēram, smaržu pielietošana ir efektīva tikai īslaicīgi. "Pie šādām metodēm mežacūkas ātri vien pierod, jo saprot, ka tām nedraud nepatikšanas," skaidro LATMA valdes priekšsēdētājs.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par cīņu ar meža zvēru postījumiem dārzā, augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!