Foto: Shutterstock
Sapnis par dīķi piemājas dārzā nereti pazūd nebūtībā, jo rodas satraukums par finansiālajiem ieguldījumiem. Tomēr risinājumus varētu būt mini dīķa izveidošana, kas rada nepieciešamo ūdens noskaņu un pašam savu oāzi krāšņajā dārzā.

Kā vēstīts portāla "BBC" dārzniecības ieteikumos, mini dīķim var izmantot jebkāda veida ūdensnecaurlaidīgu trauku, kas nav caurspīdīgs. Ja ir luste darboties radoši, tad vecu izlietņu vai vannu pārveidošana var radīt vajadzīgo efektu. Tomēr katram pašam jāizvērtē mini dīķa novietojums, tā koptēls un dīķa iekļaušanās dārzā.

Jārēķinās ar to, ka ne tikai lielāka izmēra, bet arī mazais dīķis pievērsīs uzmanību dabā mītošajiem abiniekiem un kukaiņiem. Tāpēc nav nepieciešams mākslīgi piepildīt to ar kādu no nosauktajām dzīvajām būtnēm. Tāpat šajā mazā izmēra dīķī lielas zivis nejutīsies ērti – lielākoties tas tiek izmantots dekoram, kur tiek audzēti ūdens augi.

Soli pa solim:

  • Piepildi savu izvēlēto trauku ar lietus ūdeni. Ja tas nav iespējams, vari izmantot krāna, tikai atceries to nostādināt pāris dienas, lai ūdens neitralizētos.
  • Izvēlies sava mazā dīķa augus. Te gan vajadzētu doties izpētē, kādi augi būs atbilstošākie. Ieteikumus no "Tavs Dārzs" pūra lādes meklē šeit.
  • Izpēti katra sev tīkamā ūdens auga ievietošanu dīķi. Tas ir svarīgi, lai augi spētu izdzīvot un vēlāk arī ziedēt. Piemēram, dažiem augiem ir jābūt noteiktā augstumā – pamēģini izmantot akmeņus, ķieģeļus vai speciālus ūdens grozus, lai augus spētu novietot vajadzīgajā vietā.
  • Svarīgi mini dīķī iekļaut kādu augu, kas darbojas kā skābekļa padeves līdzeklis, piemēram, parastais elsis (stratiotes aloides L.). Vienlaicīgi salātzaļās lapas koši izcelsies mazajā tvertnē.
  • Kā iepriekš tika minēts, mini dīķis noteikti pievilinās apkārtējos abiniekus un kukaiņus. Piemēram, kādu vardi. Lai dzīvnieks spētu izkļūt ārā, ir svarīgi ūdenī novietot akmeņus vai izveidot speciālas rampas tvertnes malās.

Kā uzturēt mini dīķi dažādos gadalaikos?

  • Pavasarī – centies katru augu izņemt no tvertnes, lai apgrieztu to vajadzīgajā lielumā. Daži augi izaug īpaši lieli un atstāj maz vietas citiem.
  • Vasarā – pievērs uzmanību izziedējušo ziedu lapām, kas nereti kļūst dzeltenas un nevajadzīgi piesārņo ūdeni.
  • Rudenī – ir vērts mini dīķi pārklāt, piemēram, ar tīklu. Tādā gadījumā tajā nesakritīs dažādi gruži un krītošās lapas.
  • Ziemā – atkarībā no laikapstākļiem, atceries to pasargāt no aukstuma.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!