Nākamnedēļ, no 31.jūlija līdz 3.augustam Latvijas Dabas muzeja apmeklētāji varēs aplūkot simtiem dienziežu jeb dienliliju, kas tiek dēvētas par perfektām daudzgadīgajām puķēm, jo spēj paciest sausumu, augt dažādās vidēs, kā arī neprasa īpašu aprūpi.

Izstādē Dienlilijas 2014 katru dienu varēs aplūkot līdz pat 200 dažādu dienliliju (Hemerocallis), bet kopumā četru dienu laikā apmeklētāju vērtējumam tiks eksponētas līdz pat 400 dažādu šķirņu, ko sarūpējuši Latvijas dienliliju kolekcionāri.

Dienliliju izstāde ir īpaša ar to, ka ziedi vāzēs tiek nomainīti katru dienu. Dienlilijas jeb viendienītes uzplaukst rīta agrumā, bet vakarā – novīst. Krāšņā skaistuma īslaicīgums ir tikai šķietams, jo dārzā dienliliju vienā cerā var uzziedēt līdz pat vairākiem simtiem ziedu, katru dienu atverot arvien jaunus ziedpumpurus, un tā līdz pat astoņām nedēļām.

Dienziedes ir ļoti viegli kopjamas, jo to kuplās lapas pasargā augu no uzmācīgajām nezālēm, augsnes izkalšanas vai pārmērīga mitruma, tāpēc nereti tās sauc arī par slinko vai aizņemto cilvēku ziediem. Šo brīnišķīgo augu selekcija sākta tikai 20. gadsimta 30.gados. Mūsdienās skaistziedes kļuvušas populāras visā pasaulē, ir izveidotas ārkārtīgi daudz šķirņu – tiek minētas vairāk nekā 60 000.

Izstādē apmeklētāji varēs skatīt skaistos ziedus, uzzināt par selekcijas jaunumiem, konsultēties ar ekspertiem un iegādāties stādus. Atklāšana 31.jūlijā plkst. 14.00, portāls Māja&Dārzs uzzināja Latvijas Dabas muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!