Foto: Shutterstock

Lai arī kā gribētos augiem sniegt pašu labāko – nereti sanāk pārcensties, kā rezultātā no efekta viss pārvēršas defektā. "Tavs Dārzs" ir apkopojis tipiskākās kļūdas, ko pieļāvis ir teju katrs dārziņa īpašnieks.

Kļūdās arī labākie – to pierāda portāla "Pure Wow" apkopotā informācija par kļūdām, ko pieļauj dārznieki un telpaugu īpašnieki.

Vai arī tu esi pieļāvis kādu no šiem misēkļiem?

Kļūdas augu stādīšanā

Foto: Shutterstock

Augu izstādīšana pārāk ātri - šī ir viena no tipiskākajām kļūdām, jo augs vēl nav pietiekami izaudzis un spēcīgs, bet dārznieki to izstāda zem klajas debess. Tāpat atceries, ka augs jāstāda ārā nevis uz "dullo", bet gan jāpārliecinās par atbilstošiem laikapstākļiem, lai nesanāk tā, ka augs salnās aiziet bojā.

Augu sastādīšana pārāk cieši

Lai arī kā mēs vēlētos, lai visi augi ir kompakti un veido kopā krāšņu kompozīciju, jāatceras – katram augam nepieciešams noteikts platības laukums. Citādi sanāks, ka viens augs nomāks otru. Vienmēr auga nepieciešamo platību vari izlasīt uz sēklu paciņām vai puķupodiem.

Pārāk seklas vai dziļas bedrītes

Stādīšanas laikā uzmanība jāpievērš ne tikai augsnes sagatavošanai, bet arī izraktās dobes vai bedrītes dziļumam. Tipiskākā kļūda ir bedrītes vai dobes izrakšanas dziļums, kā rezultātā būs apgrūtināta auga attīstība.

Nepareizas vietas un augsnes izvēle

Atceries, ka nekad nevajadzētu ignorēt apzīmējumus, kas ir uz auga poda vai sēklu paciņas. Tikai tā varēs uzzināt, kādā augsnē un vietā tas ir jāstāda – saulainā vai ēnainā. Ja iestādīsi augu tam nepiemērotā vietā, tad ar sekām vari rēķināties, jo augs nīkuļos, neaugs pilnvērtīgi un neražos.

Citas kļūdas, kas tiek pieļautas

Foto: Shutterstock

Lai gan skaidri zināms, ka ūdens augiem ir teju pats nepieciešamākais, dārziņa īpašniekiem nereti sanāk ar tā daudzumu pārcensties, kā rezultātā augs ir nevis vienmērīgi apliets, bet pludo. Tāpat allaž der atcerēties zelta "bausli" – pirms liešanas pārbaudi auga zemes mitrumu.

Dzīvnieku ignorēšana

Ja dārzā mīt mājas mīluļi vai arī to apciemo meža zvēri, tad centies augu pasargāt no to radītajiem bojājumiem. Norobežo augus ar sētiņām vai arī zvani medību kolektīvam, kurš noteikti palīdzēs ar padomiem, lai atbaidītu nelūgtos viesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!