Foto: Shutterstock

Vai tas būtu 1. septembris, kāzas vai kādi citi svētki, kam par godu gādājam grieztos ziedus, uzmanība jāpievērš ne vien ziedu svaigumam un to dailei, bet dažiem praktiskiem apsvērumiem, kas beigu beigās var novest pie tā, ka saņēmējs nevis priecājas, bet gan ziedus uztver kā sarūgtinājuma avotu.

Gribētos jau domāt, ka nav liela māksla nopirkt ziedus, taču, ja iedziļinās šajā tēmā un aprunājas ar joma speciālistiem, ir ne viena svarīga nianse vien jāievēro, lai ziedu saņēmējs patiesi priecātos par jauko žestu. Ziedu salona ''Aina'' floriste Vita Kaševska stāsta, ka kāzās visai bieži jau ielūgumos ir norādīts, ar kādiem krāsu ziediem jaunais pāris vēlētos redzēt viesus. Tādēļ, ja ielūgumā norādīts, ka jaunlaulātie labprāt saņemtu baltas krāsas ziedus, nebūtu korekti ierasties ar sarkanām rozēm. Šādi ierosinājumi jāņem vērā, jo, visticamāk, dāvinātie ziedi tiks izmantoti telpu dekorēšanā, tādēļ ievērotajiem toņiem te ir liela nozīme.

Vai tās būtu kāzas, 1. septembris, liela jubileja vai kāds cits pasākums, izvēloties grieztos ziedus, jāņem vērā daži ļoti būtiski aspekti. Rozes noteikti ir jāattīra no ērkšķiem, lai asās adatas nesadurtu ziedu saņēmēja rokas – tas jo īpaši attiecas uz reizēm, kad saņēmējam ir pilns ziedu klēpis (piemēram, vedējmāte, skolotāja), jo ērkšķi var neatgriezeniski sabojāt apģērbu un saskrāpēt ķermeni.

Mākslīgi krāsoto ziedu kāti, lapas un ziedi var neglābjami sabojāt balto apģērbu.

Tāpat etiķete noteikti pieprasa, lai atplaukušajiem liliju ziediem nebūtu ziedputekšņu, un tas attiecas ne tikai uz kāzām. Ja dāvini lilijas, noteikti palūdz ziedu veikalā izņemt putekšnīcu, pretējā gadījumā putekšņu atstātie dzeltenie traipi sabojās omu kā līgavai, tā arī absolventam, skolotājam un citiem ziedu saņēmējiem. Tas pats attiecās arī uz mākslīgi krāsotiem ziediem – krizantēmām un rozēm. Mākslīgi krāsoto ziedu kāti, lapas un ziedi var neglābjami sabojāt balto apģērbu.

Foto: Shutterstock

Tāpat, izvēloties grieztos ziedus, būtu jāņem vērā ziedu trauslums un jāpievērš uzmanība, lai tie nebūtu ļoti birstoši. Pie trausliem ziediem var pieskaitīt dārza lielos īrisus, tās pašas lilijas, amariļļus. Birstoši ziedi noteikti ir lielziedu krizantēmas, šobrīd dārzos krāšņi ziedošās dālijas, gerberas. Protams, gan trauslos, gan birstošos ziedus var dāvināt, tikai tad ir pašam jābūt uzmanīgākam un jāpievaktē, lai drūzmējoties vai transportējot izvēlētos ziedus, gala mērķi tie nesasniegtu tikai ar skaistiem zaļiem kātiem.

Vēl kāds ne mazāk būtisks aspekts ir – ziedu izmērs. Protams, ļoti iespaidīgi izskatīsies, ja ieradīsies ar pusotru metru garām un smagām saulespuķēm, bet apdomā kārtīgi šādu izvēli – ne vienmēr ziedu saņēmējam būs pienācīgi trauki, kur tādus noglabāt. Tāpēc augstie ziedi vairāk sagādās problēmas, nekā prieku. Arī otra galējība nebūs laba – pavisam sīkie, smalkie ziediņi bieži pazūd lielajā ziedu jūrā, un tie var pat saspiesties, kā rezultātā līdz likšanai vāzē tie jau būs savu dzīvi nodzīvojuši. Floriste tomēr iesaka izvēlēties vidēja garuma ziedus, kurus ir viegli saņemt jebkuram un vēlāk viegli arī salikt pa vāzēm.

Foto: Shutterstock

Pēc pieredzes un novērojumiem floriste apgalvo, ka grieztie ziedi, kas saguļ vedējmātes, skolotājas vai kāda cita ziedu saņēmēja rokās kā milzu ziedu kaudze, bieži vien tiek saspiesti un sabojāti. Pārdzīvot par to nevajag, jo zieds ir zieds – tas mēdz novīst, salūzt un ar to lielos pasākumos ir jārēķinās. Bet ja gribiet, lai dāvinātie ziedi izceļas, floriste iesaka izvēlēties un jau laicīgi pasūtīt ziedu pušķi. Šādā kompozīcijā ziedi noteikti būs izturīgāki un labāk pārcietīs transportēšanu, dāvināšanu, jo pušķi florists veido jau ar domu, lai nekas nebirtu, nevīstu, turklāt nesmērētu un nesabojātu apģērbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!