Foto: Shutterstock
Šķiet, nav tāda ēdiena, kam nepiestāvētu sulīgie un veselīgie lociņi, tāpēc tagad tos var sastapt teju vai katrā mājā uz palodzes. Ja ir apnikusi lociņu vienveidīgā audzēšana kastītē, der aizņemties kādu oriģinālu ideju.

Kādus sīpolus izvēlēties?

Lai arī loku audzēšanu pieprot ikviens, ir atšķirība, vai vēlies audzēt sīpolus vai lociņus. Ja iestādīsi parastos sīpolus, tad loki būs mazāk un pats sīpols augs arvien lielāks, bet, ja iestādīsi speciālos loku sīpolus, tad sīpols neaugs lielāks, bet lociņu daudzums būs krietni vien lielāks.

Ņem vērā – jo mazāki būs sīpoli, jo mazāki būs arī paši lociņi, taču ātrāk loki izaugs tiem sīpoliem, kuriem jau redzams neliels zaļumiņš. Noteikti neizvēlies mīkstus sīpolus.

Starp citu, ja dārzā tiek audzēti maurloki, to sīpolus var izņemt no zemes jau tagad un iestādīt audzēšanai iekštelpās – tad pavisam ātri izdīgs zaļie maurloki.

Piemēroti apstākļi

Pavasarīgie vitamīni tiks sniegti, ja nodrošināsim sīpoliem pienācīgus apstākļus – atbilstošu augsni, pietiekamu mitrumu un apgaismojumu. Ja audzēsi sīpolus skābā augsnē, loki būs koksnaini, asi un šķiedraini, tāpēc izvēlies vieglu, trūdvielām bagātu un neitrālu augsni. Ja meklē augsni veikalā, tad izvēlies substrātu dēstu audzēšanai.

Ja vēlies sulīgus un vitamīniem bagātus lociņus, atceries par to laistīšanu katru dienu. Ja audzē sīpolus augsnē, tad tā ne mirkli nedrīkst būt sausa un izžuvusi.

Svarīgi lociņu audzēšanai nodrošināt gaišu vietu, vislabāk palodzi, taču nevajadzētu izvēlēties dienvidu puses palodzi, lai tiešie saules stari neapdedzinātu lapiņas. Vislabāk, ja sīpolus lutinātu rīta un vakara saule.

Audzēšanas veidi

May Days

Klasiski sīpolus stāda augsnē un kādā traukā – spainītī, groziņā, balkona puķu kastēs un puķu podos. Stādot sīpolus substrātā, jāievēro to iestādīšanas dziļums – 2/3 daļas sīpola ir jābūt virs zemes, bet mazākajai daļai jābūt zemē.

Kā trauku var izmantot arī skārda bundžas, burkas, bļodiņas, tasītes, metāla lejkannas, muciņas un arī dekoratīvos spainīšus.

The Whoot

Neparastāks, bet ne mazāk oriģināls veids ir ar izmantoto plastmasas pudeli, kurā izveidoti caurumiņi, iepildīta augsne un ielikti sīpoliņi tieši caurumu vietās, lai loki varētu augt ārpus trauka. Pa pudeles korķa nodalījumu var ļoti ērti iepildīt nepieciešamo ūdeni.

DIY Cozy Home

Tiem, kam netīk smērēt rokas ar substrātu, var izvēlēties vēl vienkāršāku veidu, ieliekot sīpolus ar ūdeni piepildītā stikla traukā. Šādā gadījumā traukam ir jābūt tādam, lai sīpola 1/3 daļa varētu tikt iegremdēta ūdenī.

Var izvēlēties lielākus traukus vai arī katram sīpolam savu trauciņu, taču ir jāievēro sīpola iegremdēšana, citādi no pārlieku liela mitruma tas var sabojāties. Ja nevar sīpolus nostādīt nepieciešamajā dziļumā, izmanto akmentiņus vai dekoratīvos olīšus, kurus var ielikt traukā, tad pa virsu tiem izkārtot sīpolus un ieliet ūdeni. Stādot sīpolus ūdenī, tam var pievienot nedaudz cukura, tad sīpoli labāk augs.

Svarīgi! Lai arī kā tiktu audzēti lociņi, tos jāplēš pa lapiņai, nenoplēšot visu galotni vienā reizē. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!