Foto: stock.xchng
Kā atbrīvoties no grauzējiem, kuri iemitinājušies mājoklī, bojā ēdienu un nama saimnieku omu, kā arī pārnēsā slimības? Šis jautājums ir aktuāls jau ļoti sen, bet īpašu nozīmīgumu tas ieguvis laikā, kad pasaulē plosījies mēris - tieši tad, visticamāk, cilvēki sākuši apzināties, ka mierīga līdzāspastāvēšana ar grauzējiem nav iespējama un nolēmuši eksperimentēt, lai apkarotu nevēlamos viesus - žurkas un citus grauzējus.

Gadu gaitā sakrājušies daudzi padomi un arī zinātnieki izgudrojuši dažādas ierīces cīņai ar grauzējiem - kaitēkļiem. Tiesa, tautas metodes nav tik efektīvas kā, piemēram, slazdi vai indes, tomēr reizēm der atcerēties arī tautas gudrības, lai mājokļa saimnieki nekļūtu par pašu izlikto slazdu upuriem.

"DELFI Māja un dārzs" apkopoja vairākas grauzēju apkarošanas metodes, tomēr jāņem vērā, ka grauzēju iznīdēšanai jāizvēlas veids, kas nevarētu kaitēt ne bērniem, ne mājdzīvniekiem, ne arī mājas saimniekiem.

Peļu junkurs. Runa, protams, ir par kaķi, taču kaķi mūsdienās mēdz būt ļoti dažādi - pilnīgi iespējams, ka kaķis nedos vajadzīgo rezultātu, jo būs par slinku. Tomēr, ja ir iespēja izvēlēties uz žurku ķeršanu nasku dzīvnieku, tad arī efekts neizpaliks.

Gadījumā, ja peles vai žurkas iemitinājušās pagrabā, tad kaķim var nebūt vēlēšanās doties tur medīt, dzīvnieks var izvēlēties mājīgāku un siltāku vietiņu virtuvē.

Peļu slazds. Lielisks izgudrojums, tomēr peles un žurkas vairojas ātri un to populāciju slazds neapturēs. Ir arī vēl kāds mīnuss - nama saimniekiem nepārtraukti būs jāsavāc beigto dzīvnieciņu līķi, turklāt pastāv nopietns risks pašiem savainoties pašiem.

Inde. To sortiments Latvijas veikalos ir ļoti plašs. Daži no pieejamajiem līdzekļiem neitralizē dzīvnieka līķa smaku, tomēr anotācijās netiek minēts, vai pastāv infekcijas izplatīšanās draudi.

Pelni. Tos var izbērt mājoklī tajās vietās, kur tie netraucē nama saimniekiem. Daži avoti vēsta, ka pelēm un žurkām ir alerģija no pelniem, tomēr, visticamāk, daudzi vēlēsies izvairīties no pelnu kaudzēm savā mājoklī, tādēļ šī metode varētu būt vairāk paredzēta īstenošanai pagrabā.

Kviešu milti/ģipsis - 1/1. Šādu maisījumu žurku iznīdēšanas dažu specializēto mediju aptaujātie eksperti iesaka lietot arī mūsdienās. Milti pievilinās žurkas, bet ģipsis to vēderā sacietēs. Tiesa, der atcerēties, ka dzīvnieciņu nāve būs mokoša un ir arī citas iespējas tikt vaļā no grauzējiem.

Profesionālie līdzekļi. To klāsts ir liels un viss atkarīgs no mājokļa iemītnieku iespējām. Tāpat, ja to ļauj naudas līdzekļi, iespējams arī izsaukt deratizatoru, kurš namu atbrīvos no grauzējiem.

Ultraskaņas ierīces. Arī cīņai ar grauzējiem piemērotas ultraskaņas ierīces, tomēr tā sāk darboties vien pēc kāda laika - apmēram pāris nedēļas pēc tās uzstādīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!