Foto: Shutterstock
Ja radusies vēlēšanās ieviest nelielas vizuālās pārmaiņas interjerā, viens no veidiem, kā to panākt, ir papildināšana ar ziediem. Tā kā šobrīd dabā viss zied un smaržo, arī iekštelpas būtu pelnījušas šīs krāšņās pārmaiņas, tāpēc aizņemies kādu no idejām un griezto ziedu uzglabāšanas padomiem, lai varētu tikt papildināta ziedu vāze ar nu jau vasaras noskaņas krāšņumu.

Peonijas

Peonijas ir tie ziedi, kas piestāv un spēj atdzīvināt jebkuru telpu, vai tas būtu darba galds, viesistaba vai guļamistabas naktsgaldiņš. Izvēloties peonijas, izmanto pietiekami lielu un augstu vāzi, kas neļauj ziediem pārāk daudz noliekties, bet to kāti arī netiek saspiesti. Peoniju ziediem nepieciešams ūdens istabas temperatūrā, turklāt tās jāmaina ik dienu, tad ziedi ilgāk saglabāsies. Pirms liec ziedus ūdenī, noplēs no kātiem lapas, tad ūdens tik ļoti nesmakos un ziedi tik ātri nebojāsies. Ja peonijas tiek grieztas no dārza, tad ņem vērā, to ieteicams darīt tad, kad pumpuri iekrāsojušies, turklāt vislabāk agri no rīta vai vakarā. Peonijas vāzē saglabāsies 5-7 dienas, taču, ja iemērksi tos cukura šķīdumā, ziedi vāzē saglabāsies līdz 10 dienām.

Āzijas gundegas

Pēdējos gados šos grieztos ziedus izvēlas arvien vairāk, jo tie atgādina peoniju un magoņu sajaukumu. Šos ziedus ir viegli atpazīt pēc vizuālām pazīmēm, taču nosaukums ne vienam vien sagādā grūtības, jo vienviet tās tiek dēvētas par Āzijas gundegām, citviet par rununkuļiem (Ranunculus), bet tas neliedz tos atrast ziedu veikalos, lai varētu krāšņi tikt izrotāts mājoklis.

Hortenzijas

Hortenziju apjomīgie ziedi atstāt ļoti iespaidīgu kopskatu telpā, jo tie nevar palikt nepamanīti, īpaši tad, ja tie izvēlēti spilgtā krāsā. Arī šiem grieztajiem ziediem nepieciešama gana augsta vāze, lai ziedkāts nenoliektos, taču jo īpaši grezni izskatīsies, ja vienā vāzē tiks izkārtotas vairākas hortenzijas, veidojot tādu kā pušķi. Hortenziju griezto ziedu uzglabāšanā vajadzētu ievērot, lai tie netiktu uzglabāti caurvējā.

Sviesta pikas

Šobrīd mūsu pašu pļavās, mežmalās un upju krastos ražīgi aug sviesta pikas, kas ar saviem apaļās formas dzeltenajiem ziediem rod iespēju izdekorēt mājokli. Šīm pļavas puķēm piestāvēs vienkārša un askētiska vāze, vislabāk caurspīdīga vai neitrālas krāsas, un ne pārāk augsta. Pirms izkārto šīs puķes vāzē, noplēs visas liekās lapas no kātiem, lai ūdens ilgāk saglabātos tīrs un svaigs, bet jebkurā gadījumā to ieteicams katru dienu nomainīt.

Foto: Shutterstock

Ceriņi

Pilnā sparā sācies arī ceriņu ziedēšanas laiks, kas atšķirībā no citiem augiem, ir ļoti īss periods. Ceriņi zied aptuveni trīs nedēļas, tāpēc to aromātu un krāšņumu ieteicams baudīt visā pilnībā, kamēr vien ir tāda iespēja. Ceriņu zarus ieteicams noplēst no koka vai krūma, ne griezt, un likt garā vāzē, kas pildīta ar karstu vai siltu ūdeni. Katru dienu ūdeni noteikti nomaini, bet ik pārdienas noskalo kātus zem tekoša ūdens un nepieciešamības gadījumā arī zem ūdens strūklas noplēs vai nogriez kāta apakšu. Ja ziedi sākuši vīt agrāk, tos var pilnībā ielikt ūdens vannā, lai atdzeras arī paši ziedi.

Foto: Shutterstock

Maijpuķītes

Ēnainajās nomalēs un pusēnās nedaudz kautrīgi aug maijpuķītes jeb kreimenes, kas šogad izziedējušas tieši maija beigās. Arī šie vienkāršie, bet ļoti aromātiskie ziedi piestāvēs jebkuram interjeram, īpaši tāpēc, ka tie pēc krāsas ir ļoti dabīgi. Maijpuķītēm nav nepieciešama speciāla vāze, tās var izkārtot arī stikla glāzē, jo ziedu kāti nav ļoti gari. Vislabāk maijpuķītes izskatīsies kuplā pušķītī un noteikti papildini kompozīciju arī ar maijpuķīšu lapām. Izvēloties maijpuķītes, jāievēro kāds nerakstītais likums – tās nekad nedrīkst likt kopā ar citiem ziediem vienā vāzē, jo atrodoties blakus maijpuķītēm, citi ziedi ievērojami ātrāk novīst.

Atceries!

  • Nevienus grieztos ziedus nav ieteicams likt ledainā ūdenī, tam jābūt istabas temperatūrā. 
  • Jebkuriem grieztajiem ziediem, kam pie kātiem ir lapas, noplēs tās pirms likšanas ūdenī, citādi tiks veicināts pūšanas process. 
  • Ziediem, kam ietiecams apgriezt galus, to vislabāk darīt zem tekošas ūdens strūklas. Šāda rīcība neļaus veidoties gaisa starplikai, kas traucē ziedam uzņemt ūdeni. 
  • Ziedu kāti jāgriež leņķveidīgi ar asu nazi vai šķērēm, lai tiktu palielināts ūdens uzņemšanas daudzums.
  • Ja no nogrieztā zieda kāta izdalās šķidrums, tas noteikti jānovērš, lai zieds turpinātu ziedēt. To var izdarīt, nogriezto kāta daļu iegremdējot verdošā ūdenī. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!