Foto: Shutterstock
Aplūkojot ziedu salonos skaistos ziedu pušķus un vitrīnas ar pavasara augiem, nepamanīti nav palikuši ceriņu ziedu zari, kas pirmajā brīdī raisa pat nelielu izbrīnu – vai tie tiešām ir īsti ceriņi? Kā tie var būt uzziedējuši janvārī un, vai tie arī smaržo pēc pavasara?

Ar tulpēm, hiacintēm un narcisēm gada sākumā laikam vairs nevar nevienu pārsteigt, taču par ziedošiem ceriņu zariem nudien ir pārsteigums. Lai noskaidrotu ko vairāk par šo dabas brīnumu, portāls TavsDārzs.lv vērsās pie ziedu tirgotavas ''Lakstos'' speciālistiem. Kā izrādās, ceriņu zari janvārī nav nekas jauns un jau vairākus gadus šie pavasara vēstneši ir pieejami ziedu salonos un bāzēs, un tos iegādājas katrs, kas sailgojies pēc pavasara.

Protams, skaistie ceriņu zari nav auguši Latvijā, visticamāk tie nākuši no Nīderlandes, tāpat kā lielākā daļa pavasara augu, skaidro ziedu salona pārstāve. Līdz ar pirmajām tulpēm, narcisēm un hiacintēm, kas ir raksturīgākie pavasara augi, parādās arī ceriņu zari, taču tie ir nedaudz citādāki par tiem ierastajiem ceriņiem, ko maijā ziedot, baudām piemājas dārzos un parkos.

Ārā atkusnis, vāzē plaukstoši ceriņi un uz mirkli nedomājam, ka ir tikai janvāris!

A photo posted by Evija Krūmiņa (@evijakruu) on Jan 27, 2016 at 5:45am PST

Šiem ceriņiem kāti ir gari un stingri, ne gluži tik kupli kā ceriņu krūmiem, kas aug pie mums, uz kātiem nav arī tik daudz lapu, bet ziedi izkārtojušies ļoti perfektos ķekaros - parasti uz viena kāta ir trīs ķekari. Vaicāta, vai šie ceriņi arī smaržo, speciāliste stāsta, ka pavisam nedaudz, tomēr aromāts nav salīdzināms ar to, kas virmo gaisā pavasarī, kad uzziedējuši vietējie ceriņu krūmi, tāpēc šie zari vairāk kalpo dekoratīviem nolūkiem. No ārzemēm atceļojušie ceriņu zari pieejami dažādās krāsu gammās - konkrētajā ziedu salonā šogad bijuši baltu un lillā ziedu zari.

Vaicājot par šo zaru glabāšanu, ziedu salona pārstāve pastāstīja, ka zarus vajag ik pēc dažām dienām apgriezt, bet ūdenim vāzē jābūt istabas temperatūrā vai nedaudz siltam – noteikti ne ledus aukstam vai karstam, šāda temperatūra nepatiks nevienam augam. Pareizi uzglabāti, ceriņu zari vāzē var glabāties nedaudz ilgāk par nedēļu, bet eleganti tie izskatīsies arī kopā ar citiem pavasara ziediem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!