Foto: Privātais arhīvs
Gardu un sulīgu ananasu var nopirkt ne tikai veikalos, bet arī izaudzēt paša spēkiem uz savas mājas palodzes! Līga Jaunzeme vairāk nekā četru gadu laikā izlolojusi eksotisko augli, un nu jau plāno stādīt nākamo.

Sarunā ar "Tavs Dārzs" Līga atklāj, ka eksotiskā augļa audzēšanu sākusi pirms četrarpus gadiem, kad viņai kolēģe uzdāvinājusi ananasa augli. Tā kā ananasa lapas bija skaistas un zaļas, tad Līgai radusies iedvesma to pamēģināt izaudzēt arī savās mājās.

"Iepriekš kaut kur biju lasījusi, ka var izaudzēt ananasu no lapu rozetes, tad tīri intuitīvi nogriezu to ap diviem centimetriem zem lapām," stāsta eksotiskā augļa īpašniece. Pēc tam viņa noplēsusi lapas tā, lai var redzēt sakņu bumbulīšus, likusi ūdenī, lai lapas neskar ūdens, bet pēc aptuveni diviem mēnešiem jau bija redzamas izaugušās ananasa saknītes, kas bija centimetru garas. Līga skaidro, ka augsnei izmantojusi "visparastāko puķu zemi", ko var iegādāties veikalos, bet pods – māla (diametrs 20 centimetri).

Iestādīto augu viņa novietojusi virtuvē uz palodzes, kur tas aug līdz šim brīdim. "Ik pa laikam saīsinu apakšējās lapas, jo to garums sasniedz pat vienu metru uz katru pusi!" piebilst Līga. Daloties padomos par laistīšanas biežumu, viņa atklāj, ka laista vien tad, kad augsne ir sausa. Regulāri tiek vēdināta arī virtuve, un izņēmums nav arī ziema. "Aukstais gaiss neko sliktu nav nodarījis," uzsver ananasa audzētāja.

Foto: Privātais arhīvs

Šī gada maijā ananass virtuvē bija īpaši sakuplojis, kā rezultātā Līga gribējusi to apgriezt. "No rīta, ejot uz darbu, dusmīgi noteicu, ka atbraukšu mājās un visas lapas apgriezīšu!" stāsta Līga. "Pēc divām stundām vīrs atsūta bildi ar ananasiņu, kas zied!"

Ziedēšanas laikā viņa augu sākusi lutināt ar humusvielu koncentrātu, kuru augam devusi vismaz divas reizes mēnesī. Jau pēc pieciem mēnešiem ananass bija nogatavojies – tā garums līdz lapām bija 16 centimetri. "No lielā prieka aizmirsu nosvērt!" atklāj Līga. "Kad auglis gatavojās, smaržoja viss dzīvoklis! Garša bija ļoti izteikta, auglis sulīgs!" par savu lolojumu teic ananasa audzētāja. Viņa arī pastāstīja, ka ananass izaudzējis vēl "trīs bērnus" sev blakus. Savukārt no apēstā augļa lapu daļas Līga tūliņ stādīs nākamo ananasu, kurš jau ir izdzinis saknītes.

Citus padomus, kā izaudzēt pašam ananasu, meklē šajā rakstā. Savukārt te varēsi aplūkot spurainos ananasus un to augšanu dabā.

Ieskats Līgas izlolotā ananasa augšanas procesā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!