Foto: Shutterstock
Tā kā Latvijā jaunu popularitātes vilni piedzīvojusi dārzeņu audzēšana pašu spēkiem, aizvien biežāk privātmāju īpašnieki nolemj savā pagalmā vai dārzā ierīkot siltumnīcu, novērojuši dārzkopības preču tirgotāji.

Ja reģionos saimnieki siltumnīcas nereti būvē paši, tad rīdzinieki, ekonomējot laiku, visbiežāk izvēlas iegādāties gatavas, rūpnieciski ražotas siltumnīcas, portālam "Delfi" vēsta veikalu tīkla "K-rauta" projektu vadītājs Viesturs Praulītis. Populārākā izvēle - sešus, līdz, divpadsmit kvadrātmetrus plašas siltumnīcas, kas ir pilnībā pietiekami privātmāju saimniecībai, stāsta veikalnieks.

Visbiežāk gatavajām siltumīcām izvēlas izmantot polikarbonāta plāksnes, jo tās ir vieglākas. Polikarbonāts ir ļoti elastīgs, atvieglojot siltumnīcas konstrukcijas veidošanu, turklāt šī materiāla priekšrocība ir izcilā siltumizolācija, uzsver Praulītis. Salīdzinājumam - stikls ir gaismu caurlaidīgāks, tādēļ tam nepieciešama noēnošana, turklāt tas ir trauslāks materiāls, tādēļ nereti ziemā neiztur sniega kārtas smagumu.

Ja siltumnīcu būvē pašu spēkiem, jāatceras, ka svarīgākais tās konstrukcijā ir labi pamati, atgādina Viesturs Praulītis. Parasti pamatiem izmanto lietus betona pamatus vai bloku pamatus. Lai pamati būtu drošāki un kalpotu ilgāk un neizkustētos, vēlams siltumnīcai zem pamatiem izveidot smilšu vai grants slāni. Jāatceras arī nostiprināt siltumnīcu pie pamatiem ar metāla stiprinājumiem, lai siltumnīcas apakšējā karkasa statne piegulētu pamatu virsmai. Starp siltumnīcas pamatu un statni kā izolējošo materiālu ieteicams ieklāt ruberoīdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!