Foto: Shutterstock
Ja vēlies, lai dārzs prasa pēc iespējas mazāk pūļu un darba, tad uzmanība būtu jāpievērš tieši daudzgadīgo augu audzēšanai. "Tavs Dārzs" piedāvā piecus daudzgadīgos augus, kas ar savu krāšņumu un smaržu priecēs gadu no gada.

Portāls "The Spruce" iesaka piecus daudzgadīgos augus, kas lieliski papildinās pārējo augu klāstu dārziņā, kā arī neprasīs daudz pūļu, jo tos katru gadu nevajadzēs pārstādīt. Tikai atceries, ka šos augus var arī pārdalīt un pārstādīt citās vietās, jo, piemēram, piparmētras krūms saaugs vareni kupls un aizņems daudz vietas.

Savukārt "Tavs Dārzs" no savas padomu pūra lādes ir izcēlis ieteikumus, kā veiksmīgi izaudzēt šos piecus daudzgadīgos augus.

Ja tu zini vēl kādu augu, kas ir daudzgadīgs un priecēs dārza saimniekus gadu no gada, tad padalies ar to komentārā!

Piparmētras

Foto: Shutterstock

Tas ir invazīvs augs, kura audzēšana nereti sagādā galvassāpes, jo tas ļoti savairojas un aizņem lielas platības. Piparmētras dārzam piešķirs īpašu aromātu, kā arī tās varēs izmantot ne tikai veselības uzlabošanai, bet arī dažādos dzērienos un ēdienos.

Šeit vari izlasīt vairāk par mētru audzēšanu dārzā un to pielietojumu, bet te vari smelties idejas, lai ierobežotu temperamentīgo daudzgadīgo augu.

Ehinācijas

Tās var pielietot ne tikai ārstniecībā, bet arī dārzam tās piešķirs ļoti skaistu akcentu. Ehinācija pacieš gan sausumu, gan karstumu, tādēļ tā īpaši piemērota tiem, kas nevar un negrib katru mīļu brīdi pavadīt, kopjot dārzu.

Lai izvairītos no ehināciju izplatīšanās pa visu dārzu, jāgaida laiks, kad ziedi nokalst. Tad tie ir jānogriež. Tiesa, labāk griešanu veikt ar cimdiem rokās, jo ehināciju ziedi ir visai asi.

Salvija

Foto: Shutterstock

Kā iakcentēts portālā "The Spruce", salvijas izdzīvos pat visbargākajās ziemās. Šis daudzgadīgais augs būs labs papildinājums starp citiem augsti augošiem augiem. Salvija nebaidās no saules un karstuma, turklāt piesaista tauriņus. Meklējot piemērotāko šķirni, "The Spruce" eksperti iesaka izvēlēties "Blue Queen" vai "May Night".

Šeit vari izlasīt plašāku informāciju par salviju audzēšanu.

Lavandas

Foto: Shutterstock

Tās varēs ne tikai ievietot vāzē, lai piepildītu istabu ar patīkamo aromātu, bet izmantot arī citiem nolūkiem, piemēram, kūku dekorēšanā vai kā akcentu pie atspirdzinošiem dzērieniem.

Lai gan lavandas vairāk ir iecienītas ārvalstīs, arī Latvijas klimatiskajos apstākļos tās var izaudzēt. Lavandas dārzam piešķirs košumu, kā arī priecēs ar aromātisko smaržu.

Šeit varēsi izlasīt plašāk par smaržīgo lavandu audzēšanu.

Timiāns

Foto: Shutterstock

Timiāns ir viens no garšaugiem, kas augs jebkādā dārzā, atzīmē portāls "The Spruce". Īpaši labi šis augs iederēsies pie dārzniekiem, kuriem nav ļoti daudz brīvā laika dārza kopšanai. Jo mazāk šim augam pievērsīsi uzmanību, jo veselīgāks un bagātīgāks tas augs, norāda portāls. Tā kā augs spēj pārziemot, tad tā kopšana neprasa daudz pūļu.

Sīkāk par timiāna audzēšanu vari izlasīt šeit, kā arī te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!