Foto: Shutterstock
Nezāļu veidošanās un augšana ir teju vislielākā dārznieku sāpe. Lai atbrīvotos no kaitinošajiem augiem, to apkarošanai tiek izmatnoti ne tikai klasiski paņēmieni, bet arī ķīmiski līdzekļi.

Lai cīņā ar nezālēm nebūtu jāpielieto ķimikālijas, piemēram slavenais raundaps, "Tavs Dārzs" no savas pūra lādes un portāla "Goodhousekeeping" ir apkopojis citus efektīvus ieteikumus.

Pāris idejas cīņai ar nezālēm:

  • Verdošs ūdens jāuzlej uz nezālēm, neaizskarot dārza puķes vai augus, un pēc pāris dienām tās tiks iznīcinātas;
  • Sāls ļoti labi novērsīs nezāļu vairošanos. To labāk bērt gar takas vai bruģa malu;
  • No nezālēm var izvairīties, izveidojot barjeras apmaļu veidā no koka dēļiem;
  • Nezālēm netīk skāba vide, tāpēc tās iznīks jau pāris dienu laikā pēc to apliešanas ar, piemēram, etiķi.

Savukārt "Cālis" foruma dalībnieki iesaka cīņā izmantot efektīvo raundapu, kā arī mēģināt visu laiku pļaut zālāju, ja tajā ir nezāles. Efektīvus padomus nezāļu apkarošanai vari smelties vēl arī šeit, kā arī te.

Ja arī tavā pūra lādē ir kāds efektīvs paņēmiens, lai izskaustu nezāles, tad padalies ar to komentāros!

Ravēšana

Tā ir īsteni klasiska metode, kura prasa piepūli, bet toties kādu laiku no nezālēm nav ne miņas. Ravēt var ne tikai ar rokām, bet pielietot arī dažāda izmēra kapļus zemes uzrušināšanai. Izravētās nezāles vari gan nest laukā no dobes vai arī vari tās atstāt vagās, lai tās sakalst. Efektīvas ravēšanas principus atradīsi šajā rakstā.

Mulčas vai salmu slānis

Mulča vai salmu slānis aizkavēs nezāļu augšanu un to izplatību. Tāpat dobes izskatās arī vizuāli koptākas un pievilcīgākas. Šeit vari izlasīt to, kādu materiālu izvēlēties un kā mulčēt dobes.

Pļaušana

Šis ieteikums gan attiecas vairāk uz dārza mauriņu, kur savairojušās kādas nezāles. Tikai atceries, ka pļaušana nav ilgstošs risinājums, jo nezāles ataugs.

Audzēt garākus augus

Kā iesaka portāls "Goodhousekeeping," dārzā var stādīt garākus augus vai skujeņus, jo tad nevarēs redzēt nezāles, kas starp tiem izaug.

Iegādāties kazas

Šis padoms noderēs tiem cilvēkiem, kuriem ir plaša vieta, lai dzīvnieku varētu uzturēt. Protams, kazas nevajadzētu laist puķudobēs, bet tās var paganīties citviet, kur ir nezāles, piemēram, mauriņā.

Izmantot avīzes

Cīņā pret nezālēm var noderēt arī avīzes, kas kādu laiku pasargās dobi no nezāļu parādīšanās. Sākotnēji nepieciešams izvēlēties vietu, kur avīzes likt, bet pēc tam tās jāieklāj vairākās kārtās. Avīzes var gan slapināt, gan arī tās var likt sausas. Pēc tam avīzēs izveido nelielus caurumiņus, kuros iestāda augu.

Lietot nezāles uzturā

Nezāles var ne tikai iznīcināt, bet no tām var arī pagatavot maltīti, piemēram, salātus. Visvērtīgākās ir svaigi plūktas nezāles, tās jāvāc tīrās vietās. Ēšanai paredzētās zālītes nedrīkst lasīt ceļmalās vai citās piesārņotās vietās. Vairāk par nezāļu izmantošanu uzturā vari izlasīt šeit.

Sadzīvot ar kaitinošajiem augiem

Ja nezāļu apakarošana ir līdz kaklam, tad nākas vien ar to sadzīvot, norāda "Goodhousekeeping" autori. Protams, tas nenozīmē, ka dārzs ar nezālēm ir jānolaiž līdz briesmīgam stāvoklim, bet gan mazāk jāstreso par to, ka tajā parādās kāda nezāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!