Foto: Shutterstock
Rudenī ne tikai dārzi tiek uzfrišināti ziemas gaidās, bet arī siltumnīcas, kurās tiek izvākti vecie augi. Lai augsni lēnām sagatavotu nākamajai sezonai, siltumnīcās oktobrī var iesēt zaļmēslojuma augus.

Zaļmēslojuma kultūras tiek iedalītas divās grupās – sedzējaugi (cover crop) un zaļmēslojuma (green crop) kultūras, teikts Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) mājaslapā.

Vienīgā atšķirība ir to augšanas laikā un funkcijās, piemēram, sedzējaugi tiek audzēti tajā laikā, kad pamatkultūra ir novākta, bet nākamā vēl netiek sēta vai stādīta, bet zaļmēslojuma kultūras parasti aug vienā veģetācijas periodā – no sējas līdz iestrādei augsnē, skaidro LLKC. Zaļmēslojuma kultūru audzēšanā tiek uzsvērta labvēlīgā ietekme uz augsni, piemēram, tās izdala spēcīgus fitotoksīnus, kas nomācoši iedarbojas uz vairākiem kaitīgajiem organismiem, zaļmēslojuma kultūras irdina augsni, tā kalpo kā laba barības vide dažādiem mikroorganismiem, spēj likvidēt augsnes noguruma efektu, kā arī ir nozīmīgs organiskās vielas papildināšanas avots augsnē, labās īpašības uzskaita LLKC.

"Tavs Dārzs" vērsās pie pētniecēm, lai noskaidrotu, kurš no visiem zaļmēslojuma augiem ir piemērotākais sēšanai siltumnīcās tieši tagad. "Šobrīd siltumnīcās varētu sēt rudzus, jo ir jau pavēls," sarunā ar "Tavs Dārzs" norāda Zemkopības zinātniskā institūta selek­cijas nodaļas pētniece Sarmīte Rancāne. "Rudzi ir aukstumizturīgi. Gan jau arī sadīgtu." Viņa skaidro, ka rudzi var augt siltumnīcā līdz pavasarim, bet tad tos var aprakt, iestrādāt augsnē, kā arī tiem stādīt virsū to, kas iecerēts.

"Mazdārziņos gan ir krietni par vēlu stādīt, nekas tur prātīgs neizaugs," uzsver pētniece. Viņa aicina mazdārziņu īpašniekus gaidīt līdz nākamā gada ražas beigām, lai sētu dārzos zaļmēslojuma augus. Pēc Rancānes teiktā, jebkuram zaļmēslojuma augam, jo lielāku masu tas izveido, jo lielāks labums dārzam tiks gūts. Pētniece arī pastāstīja, ka mūsdienās ļoti aktuāla ir ne tikai zaļmēslojuma augu sēšana mazdārziņos, bet arī uztvērējaugu.

Arī Stendes pētniecības centra sēklkopības daļas vadītāja Lidija Vojevoda atzīst, ka ieteicamākie zaļmēslojuma augi siltumnīcām pašlaik būtu ziemas rudzi vai baltās sinepes.

Viņa pati no savas pieredzes novērojusi, ka šīs sugas palīdz iztīrīt augsni no slimībām, kā arī kalpo kā zaļmēslojums, ja tos ierok augsnē. Piemēram, ja siltumnīcās ir kādi kukaiņi, kas ir palikuši dzīvi, tad viņi barojas uz rudziem, bet, ja uznāk sals, tad šie kukaiņi nosalst.

Kādi ir svarīgākie priekšnoteikumi siltumnīcas sagatavošanai nākamajai sezonai, lasi šajā rakstā.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!