Foto: Shutterstock
Rudenī jāatceras ne tikai par lapu grābšanu un puķu dobju sakopšanu, bet arī par darbarīkiem, kurus pēc sezonas beigām ir jāsapucē un jānoliek glabāties līdz nākamajai dārza darbu sezonai. "Tavs Dārzs" ar speciālistu palīdzību skaidro, kā pareizi sakopt instrumentus, kā arī, kādas ir to kopšanas tipiskākās kļūdas.

"Tavs Dārzs" padomos dalās "Fiskars" un "Stokker" pārstāvji, kuri iesaka, kā parūpēties par dārza piederumiem rudenī.

"Rūpīgi kopti un pareizi glabāti darbarīki ne tikai izskatīsies labāk, bet arī kalpos ilgāk," uzver "Stokker" dārza un meža tehnikas produktu vadītājs Mārtiņš Jaudzems. "Tāpēc pats svarīgākais noteikums ir pavisam vienkāršs – par dārza instrumentiem ir atbilstoši jāparūpējas sezonas noslēgumā."

Arī uzņēmuma "Fiskars" augsnes un zāliena produktu menedžere Hanna Sārinena atzīst, ka rudens ir īpaši piemērots laiks, lai darbarīkus sagatavotu ziemai. Kā skaidro Sārinena, rūpīga darbarīku apkope paildzina to kalpošanas mūžu. "Parūpējoties par instrumentu tīrību rudenī, tos, ne par ko neuztraucoties, varēs sākt lietot jau agrā pavasarī," norāda "Fiskars" pārstāve.

  • Kādas ir izplatītākās kļūdas, kas dārzos tiek pieļautas rudenī, lasi šeit.

Jāsāk ar attīrīšanu

Kā iesaka eksperti, sākumā jānoslauka gruži, netīrumi, augsnes atliekas no instrumentiem. Pēc tam tos ieteicams nomazgāt. "Fiskars" pārstāve iesaka tos rūpīgi noskalot un uzmanīgi nosusināt, bet "Sokkers" pārstāvis rosina tos mazgāt siltā ziepju ūdenī, kas ir visai pārbaudīta un zināma metode. Darbarīkus var uz kādu neilgu brīdi atstāt ūdenī, bet Sārinena gan uzsver, ka nevajadzētu aizrauties un tos mitrumā uzglabāt ilgstoši. "Dārzkopības rīku rūpīga tīrīšana novērsīs arī iespējamu augu slimību izplatīšanos no viena auga otrā," atgādina Sārinena.

Jaudzems iesaka arī citu efektīvu tīrīšanas metodi, piemēram, eļļas un smilšu maisījumu. "Ar to var viegli notīrīt dārza šķēru un griežņu asmeņus, kā arī lāpstas un krūmgriežus," skaidro eksperts.

Ja ap dārza instrumentiem ir apķepušas smiltis, tad tās var rūpīgi noslaucīt ar metāla slotiņu. "Veicot šo darbību, ir iespējams paildzināt atsevišķu detaļu ilgtspēju, piemēram, atsperu darbību," iesaka Sārinena. "Metāla slotiņu var izmantot arī rūsas likvidēšanai."

Foto: LETA

Asināšana un ieeļļošana

Kad instrumenti kārtīgi notīrīti, tad var ķerties klāt to asināšanai, kuru var veikt gan pats saviem spēkiem, gan arī uzticēt to profesionāļiem, kuri pie reizes varēs nomainīt bojāto instrumentu daļu vai arī pašus asmeņus. Kā atgādina Sārinena, instrumentiem jānoasina visas asās daļas, tāpat nedrīkst aizmirst arī par zāles pļāvējiem. "Jāpārliecinās, ka ir pievilktas arī visas skrūves," uzsver eksperte.

Asināšanai var izmantot ne tikai speciālu asinātāju, bet arī smilšpapīru vai vīli. Kā iesaka Jaudzems, asināšana jāveic vismaz vienu reizi gadā, bet, ja darbarīks tiek lietots ļoti bieži, asmeni ieteicams asināt pat reizi mēnesī, lai uzturētu to nevainojamā darba kārtībā. "Tāpat ieteicams regulāri ieeļļot asmeņu salaiduma vietas un atsperes," piebilst Jaudzems. " Ar atsperēm aprīkota darbarīka asmeņiem jābūt sakļautiem."

Pēc asināšanas eksperti iesaka instrumentus ieeļļot. "Vieglāk lietojama un parocīgāka ir pūšamā aerosola veida eļļa," iesaka Sārinena. Savukārt Jaudzems atgādina, ka darbarīkus ar koka kātiem, piemēram, lāpstas un grābekļus, sezonas noslēgumā ieteicams ieziest ar linsēklu eļļu. "Tā aizsargās koku pret izžūšanu," pamāca eksperts.

Uzglabāšanas vieta – svarīgs priekšnoteikums darbarīku uzglabāšanā

Speciālisti atzīs, ka ne mazāk svarīga ir arī vieta, kur intrumenti ir uzglabāti, jo no tās atkarīgs instrumentu "dzīves ilgums". Tos vēlams glabāt sausā vietā, kur tiem nepiekļūs klāt mitrums, jo mitruma dēļ tie var sākt rūsēt, deformēties vai arī var sabojāties to mehānisms. Piemēram, Sārinena iesaka grābekļus pakarināt uz āķa, vai turēt "kājām gaisā", lai garās ziemas laikā tie netiktu deformēti.

Tāpat svarīgs ir arī telpas izmērs. Kā skaidro Jaudzems, tai jābūt pietiekami lielai, lai darbarīkus būtu ērti novietot, jo darbarīku uzglabāšanas ērtums ir arī viens no kritērijiem, kam jāpievērš uzmanība, tos iegādājoties. "Mazos dārza piederumus var uzglabāt kādā lādē vai kastē, savukārt lielos – piekarot pie sienas," piebilst eksperts. "Telpā, kur instrumentus uzglabājam, temperatūrai jābūt virs nulles." Tāpat viņš ziemas sezonā aicina pārlūkot darbarīku krājumus un atbrīvoties no vecajiem, izvērtēt, kādi darbarīki un instrumenti būs nepieciešami nākamajā sezonā. "Labāk iegādāties mazāku daudzumu un kvalitatīvus rīkus, kas tiešām tiks izmantoti, nevis daudz un dažādus, kas paliks neizmantoti un plauktā krās putekļus," padomu sniedz Jaudzems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!