Foto: Shutterstock
Straujiem soļiem tuvojoties dārza darbu sezonai, uzmanība jāpievērš dārza inventāram, kas kādu laiku uzglabājies ziemas miegā, tāpēc iztaujājām dārza tehnikas speciālistus, lai noskaidrotu – kā pareizi sagatavot, kopt un novērtēt dārza piederumus.

Dārza darbu sezonas atklāšana nudien nesākas ar tūlītējiem darbiem, bet vispirms ar inventāra apkopi. Projekta ''Dārza tehnikas eksperti" vadītājs Mārtiņš Jaudzems stāsta: "Tieši tāpat kā mēs rūpējamies par savu auto un regulāri izejam tehnisko apskati, arī dārza un meža tehnikai nepieciešama apkope un "apskate" profesionālā servisā. Vienkāršu tehnikas apkopi (tīrīšana, eļļas un degvielas maiņa) mājās var paveikt saviem spēkiem, taču remonts būtu jāuztic profesionāļiem.''

Mauriņa pļaujmašīnas sagatavošana

Straujā zāles augšana pienāks ātrāk, nekā mēs domājam, tāpēc savlaicīga ierīces sagatavošana būs prātīgs lēmums. Pļaujmašīnas svarīgākā detaļa ir tās asmens, un, ja tas būs pietiekami ass un pareizi kopts, arī mauriņu būs daudz vieglāk un kvalitatīvāk nopļaut. Izrādās ar neasu un trulu asmeni zāles stiebri pat tiek bojāti, tāpēc ar laiku tas var izbalēt un izskatīties kā saulē izbalējis. Tāpat neass mehānisms noslogo dzinēju un degvielas patēriņš kļūst ievērojami lielāks, tāpēc diez vai ir nepieciešami vēl kādi iemesli, lai apkoptu pļaujmašīnu.

Tiem, kas paši par sevi jūtas pārliecināti, var šim procesam pievērsties pats, bet to piedāvā paveikt vairāki dārza tehnikas veikali. Dārza tehnikas eksperti uzsver, ka asmeņi ar nolietojušām vai nodilušām malām jāmaina, nevis jāasina. Speciālisti norāda, ka asmens nodilumu var pārbaudīt arī pēc tā, kā zāle tiek pļauta – ja mauriņš izskatīsies nelīdzens un izbalējis, tad zāle ir cirsta, nevis pļauta un ir laiks uzasināt vai nomainīt mehānismu. Ja ar asmeni viss ir kārtībā, tad ieteicams to pirms izmantošanas kārtīgi notīrīt un iesmērēt ar kādu eļļu. Patiesībā tas būtu jādara regulāri, ne tikai ģenerālajā apkopē, jo tad ierīce ievērojami ilgāk kalpos. Tāpat asmenim regulāri jābūt tīram un gludam.

Mauriņa pļaujmašīnai savlaicīgi jāpārbauda arī tehniskā sagatavotība – jānomaina degviela, kas ziemas mēnešos būs zaudējusi savas īpašības, jānomazgā pati ierīce ar augstspiediena mazgātāju, jo tas iztīrīs grūti aizsniedzamas vietas. Noteikti pārbaudi arī eļļas līmeni un nepieciešamības gadījumā, ja tā netika mainīta sezonas beigās, jānomaina uz jaunu. Pārbaudi dzinēja stāvokli, aplūkojot aizdedzes sveces – ja tās ir melnas un pārklātas ar sodrējiem, tad, iespējams, gaisa filtrs ir netīrs, vai arī dzinējam nepieciešama speciālista palīdzība.

Dārza rīku apkope

Gribētos cerēt, ka visi dārza piederumi ir rūpīgi notīrīti jau sezonas noslēgumā, bet, ja tā nav, tad to nepieciešams izdarīt tagad, pirms ķeramies pie dārza darbu veikšanas. Jebkuru dārza piederumu asmeņus var mazgāt ūdenī, kam pievienots neliels daudzums ziepju. Tikpat efektīva metode būs ar eļļas un smilšu maisījumu, un to var izmantot dārza šķēru, griežņu asmeņu, lāpstu un krūmgriežu apkopē. Kad piederumi ir kārtīgi notīrīti, tos ieteicams ieeļļot, īpaši salaiduma vietās un atsperēs. Asmeņu asināšanu var veikt katrs pats, bet to var uzticēt speciālistiem dažādos dārza tehnikas veikalos, kur arī tiks novērtēta instrumenta lietojamība. Šie apkopes darbi attiecas uz kapļiem, grābekļiem, lāpstām un citiem nepieciešamiem piederumiem, bez kā nav iedomājami dārza darbi.

Darba rīku uzglabāšana

Tikpat svarīga kā piederumu sagatavošana darbam, ir arī to uzglabāšana. Atceries, ka darba rīku uzglabāšanas vietai vienmēr ir jābūt sausai, jo mitruma iedarbībā instrumenti sāks rūsēt. Tāpat rīkiem ir jābūt ērti izkārtotiem, lai tie nebūtu samesti viens virs otra, bet gan kārtīgi salikti kastēs, pakarināti vai novietoti uz grīdas.

Izvērtē piederumu kvalitāti

Šis laiks ir piemērots tam, lai izvērtētu dārza inventāra kvalitāti un nepieciešamības gadījumā atbrīvotos vai nodotu servisā tās ierīces, kas ir bojātas, nolietotas vai zaudējušas savu funkciju. Īsi pirms pavasara darbu veikšanas rūpīgi jāizsver, kas ir nepieciešamākie rīki un kas varbūt jauns būtu jāiegādājas, lai darbi būtu vieglāk veicami. Vieniem pietiks ar jauniem grābekļiem, bet citiem, iespējams, laiks nomainīt pļaujmašīnu vai zāģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!