Foto: Shutterstock

Ne vienam vien gadījies iegādāties augu sēklas, kas pieviļ – slikti vai nevienmērīgi dīgst vai pat vispār neuzdīgst. Sēklas, kas pieejamas fasētas paciņās, ir speciāli audzētas, profesionāli ievāktas, žāvētas, glabātas un fasētas, taču arī šajā jomā ir daudz un dažādi aspekti, kas ietekmē to dīgtspēju, un ar tiem portāla TavsDārzs.lv lasītājus iepazīstina puķu audzēšanas izejmateriālu firmas ''Onava'' speciāliste Anita Onkele.

Pašu vāktas sēklas

Tie, kas dārzkopībā nav slinki, noteikti jau paši ievākuši sēklas, bet varbūt daudzi nemaz nezina, ka arī Latvijas klimatā ir iespēja daudzām viengadīgajām puķēm ievākt sēklas. Piemēram, ar īsāku attīstības periodu - puķuzirņiem, kliņģerītēm, alisēm, saulespuķēm, rudzupuķēm, bet no agri ziedošām ziemcietēm - aurīnijām, sniegarozēm, doronikām, delfīnijām. No divgadīgo puķu klāsta sēklas var ievākt arī atraitnītēm, mārpuķītēm, kāršrozēm, un kā stāsta sēklu pārzinātāja, tad arī no sīpolpuķēm var ievākt sēklas. Jāņem vērā, ka pašu vāktu sēklām dīgtspēju būtiski ietekmē ražas vākšanas laika klimatiskie apstākļi.

Sēklas paciņās

Par profesionālām sēklām tiek uzskatītas tās, kas fasētas paciņās no īpaša materiāla, uz kura ir uzraksts arī latīņu valodā par sēklām, un tās parasti arī maksā vairāk. Lētākas un arī populārākas ir sēklas paciņās ar bildīti, taču visbiežāk tieši šis fasējums sēklas neaizsargā no apkārtējās vides faktoriem – temperatūras, gaisa mitruma, kas būtiski ietekmē dīgtspēju.

Profesionālo fasējumu materiāls ir ar dubultu slāni, turklāt visbiežāk paciņu iegādes brīdī ieliek vēl vienā paciņā, kas nodrošina aizsardzību no vides faktoru iedarbības. Par to arī attiecīgi jāmaksā, tāpēc šīs sēklas noteikti nav lētākajos stendos, un tās ierasts dēvēt par profesionālajām sēklām. Svarīgi piezīmēt, ka šīm sēklām dīdzība parasti norādīta arī procentuāli, un parasti tas nav zemāk par 80%. Atsevišķiem augiem, piemēram, kamolbegonijām un ilgziedu begonijām pat dažkārt norādīta 90-99% dīgtspēja.

Lai dīgtspēju pēc iespējas kvalitatīvāk saglabātu, dažu puķu smalkās sēkliņas fasē pat stikla ampulās, gluži kā medikamentus, un tā tas ir, piemēram, ar begoniju un petūniju sēklām.

Sēklu izmēra palielināšanai, lai atvieglotu izsēšanu ar sējmašīnām, lielražošanā begoniju, petūniju sēklas pilē - sīkā sēkliņa tiek iestrādāta baltā apvalciņā, tādējādi palielinot sēklas izmērus. Ierasts novērot, ka 5-10 lobēliju, alisīšu sēklas tiek iestrādātas granulā, kas atvieglo izsēju ar sējmašīnu vai ar pinceti. Dažkārt novērots, ka dīgstot veidojas pušķītis, tādos gadījumos šīs granulas atvieglo procesu, jo audzētājam nav vairs jāpiķē smalkie ''matiņi''.

Sēklu dīdzības paātrināšanai profesionāļi var saņemt īpaši iedzīvinātu sēklu materiālu, piemēram, atraitnītēm, kas tad obligāti jāizsēj tuvākā mēneša laikā pēc sūtījuma saņemšanas. Šādu pirkumu noteikti nedrīkst glabāt ilgi, jo sēklas jau ir uzsākušas attīstību, ko varbūt ar acīm neredzam. Ja šīs sēklas laicīgi neiesēs, tad tās izkaltēsies un pēc tam vairs nedīgs, un tad vairs nebūs vainīgs ražotājs, bet paša nezināšana.

Sēklu glabāšanai piemēroti apstākļi

Foto: Shutterstock

Jebkuru sēklu dīgtspēja saglabāsies ar nosacījumu, ja fasētās sēklas (arī pārpalikušās) slēgtā fasējumā tiek glabātas +5 līdz +15 oC temperatūrā.

Kas attiecas un laiku paciņu glabāšanai, tad tas lielā mēra atkarīgs no auga, piemāram, agerātiem tie var būt trīs gadi, asterēm 1-2 gadi, kliņģerītēm 4-5 gadi, saulespuķēm 2-4, salvijām 2-3, bet samtenēm pat četri gadi.

Sēklu dīgtspēju viennozīmīgi ietekmē arī to glabāšana. Speciāliste stāsta, ka vajadzētu aizmirst par krāsns augšām, siltumnīcu plauktiem, palodzēm un galda virsmām. Vislabāk tās glabāt ledusskapja durvju nodalījumā, kur tiek nodrošināta stabila temperatūra un gaisa mitrums.

Ja pāri palikušas tā saucamās profesionālās sēklas īpašajā – sudrabotajā materiāla fasējumā, arī tad ''aizknaģējiet'' paciņu un novietojiet to ledusskapī.

Pilētās un granulētās sēklas ieteicams pirkt vai pasūtīt tūlītējai izsējai, tas pats attiecas arī uz iedzīvinātām sēklām, kas nav paredzētas glabāšanai.

Uz paciņām jābūt norādītai informācijai par sēklu izsējas termiņiem - līdz kuram kalendārajam laikam paciņa jāatver un sēklas materiāls jāizsēj. Firma garantē dīgtspējas saglabāšanos ar nosacījumu, ka materiāls glabāts vēlamā gaisa mitrumā un temperatūras režīmā, un tas jāievēro arī tirgotājiem.

Pirkt vai pasūtīt?

Foto: Shutterstock

Pārdesmit eirocentu sēklas jau var nopirkt jebkurā lieltirgotavā, jo sēklu pirkšanas ''bums'' pamazām tuvojas. Kā stāsta sēklu iegādes speciāliste, tad droši var iegādāties jebkuras sēklas, kas iepriekš pēc kvalitātes jau pārbaudītas un atzītas par labām esot. Lai par to varētu atcerēties arī pēc gada, ieteicams kaut kur atzīmēt firmas un auga nosaukumu vai arī saglabāt paciņu iepakojumus.

Moderni un arī lietderīgi preces mūsdienās ir iegādāties internetā. Šai nodarbei gan nepieciešamas priekšzināšanas par puķēm, taču tirgotāju mājas lapās visbiežāk var atrast arī bagātīgu augu raksturojošo materiālu.

Dažkārt pircējus mulsina fasējumu lielums, taču visbiežāk tieši šīm sēklām ir augstas kvalitātes dīgtspēja. Ja sēklas ir par daudz, speciāliste ierosina veidot kolektīvos pirkumus, piemēram, ar kaimiņiem, lai pēc tam var ar sēklām padalīties. Tāpat pēc pamatizsējas, pāri palikušās sēkliņas var noglabāt ledusskapja vēsajā kamerā līdz izsējai nākamajos gados.

Jebkurā gadījumā speciāliste iesaka vienmēr ievērot ražotāja ieteikumus izsējai, tie lielākoties ir atbilstoši. Ja nav pārliecības, var padomus lūgt arī specializētos sēklu veikalos.

Kad pirkt?

Janvārī vēl var paspēt iepirkt un iesēt pelargoniju, kamolbegoniju, leduspuķīšu, lobēliju, nokareno petūniju, atraitnīšu, mārpuķīšu, neaizmirstulīšu sēklas. Tas gan attiecināms, ja var tagad siltumnīcā audzēt dēstus.

Februārī un martā var steigt iepirkt samteņu, asteru, petūniju, balzamīņu, agerātu, dāliju, neļķu, lefkoju, gailardiju, rudbekiju, verbēnu, celoziju, laumutīšu, gazāniju un cīniju sēklas.

Izsējai dārzā maijā jāiepērk samtenes, salmenes, kreses, amarantus, kliņģerītes, kosmejas, saulespuķes, puķuzirnīšus, godēcijas, ešolcijas, brūnactiņas, ibēres un arī magones.

Divgadīgo puķu (atraitnīšu, mārpuķīšu, kāršrožu, neaizmirstulīšu, lunāriju-naudiņpuķu u.c. puķu) sēklas ieteicams pasūtīt vai iepirkt maijā, lai plānotu izsēju jūnijā, jūlijā jau dārzā, ja vien nav iespēja dēstus audzēt segtajās platībās ziemas periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!