Foto: Shutterstock

Kapu kultūra un tradīcijas katrā valstī ir atšķirīgas. Latvijā iecienīts uz kapu kopiņām stādīt dažādus augus, tām apkārt lielākus un mazākus krūmiņus, bet netālu no kapu kopiņas novietot soliņu. Nereti kapu apmeklējums iznāk retāks, tāpēc nākas stādīt augus, kas ar savu krāšņumu priecēs vairākas sezonas.

"Tavs Dārzs" atbildi lūkoja tautas pūra lādē – portāla "Cālis" forumā, kurā aktīvisti labprāt dalījušies ar saviem ieteikumiem par labāko daudzgadīgo augu un krūmu izvēli kapu kopiņām.

Ja arī tev ir kāds ieteikums par daudzgadīgajiem augiem, kuri labi aug kapos, tad padalies ar to komentāru sadaļā vai arī e-pasta adresē: maja@delfi.lv.

  • Šajā padomu rakstā vari izlasīt par to, kā pareizi izvēlēties augus kapu kopiņām, tos stādīt un kopt, bet šeit varēsi izlasīt noderīgu informāciju par kapu apstādījumiem.

Kā uzsvēruši vairāki foruma aktīvisti, tad svarīga ir ne tikai augu izvēle un stādīšana, bet arī zemes sagatavošana un auga mēslošana, jo smiltīs nekas neaugs. Tāpat svarīgi ir izvērtēt kapu atrašanās vietu, jo, ja kapi atrodas pie meža, tad nepieciešams ziemās augus nosegt, lai tos neapgrauž meža zvēri.

Lielākā daļa, kā vienu no iecienītākajiem apstādījumiem, ir minējuši tieši tūjas, kuras mūsdienās var nopirkt dažādu formu un krāsu – apaļas, garenas, ložņājošas un citu veidu. Tūjas var stādīt pa vienam, kā arī veidot "žogu", kuru katru gadu nāksies nedaudz pielabot. Šajā rakstā vari pasmelties idejas lapu koku, krūmu un mūžzaļo augu ieteikumus "zaļās barjeras" veidošanai.

Tāpat viens no ieteikumiem ir arī rododendru stādīšana. Tiesa, šeit gan foruma aktīvistu viedokļi dalās, jo vieni norāda, ka ar rododendriem jābūt uzmanīgiem, jo tie mēdz izsalt, smilšainā zemē neaugt un saulē iznīkt, bet citi norāda, ka smilšainā zeme nav problēma, jo tie aug griezdamies.

Daudzgadīgo augu ieteikumā ir parka rozes, kuras kapos ziedēs skaisti un krāšņi. Kā pieredzē padalījusies viena no foruma aktīvistēm, tad viņas kaimiņienei ir parka roze – lai gan viņa par to neliekas ne zinis vairākus gadus, jo augs netiek nedz liets, nedz mēslots, nedz piesegts. Tāpat tam netiek bērta kūdra. Rozes kaimiņiene tikai apgriež, bet tā "augot kā zvērs". Tiesa, roze esot iestādīta saulainā vietā.

Ieteikumu sarakstā ir arī virši un viršu dzimtas mūžzaļie sīkkrūmi – ērikas. Vairāk par ērikām un to audzēšanu vari izlasīt šeit. Kā klāsta foruma aktīvisti, tad ērikas augot kā tāds paklājs. Kapu apstādījumu ieteikumos minētas arī hostas, klinšrozītes, zemie segliņi ar dekoratīvajām lapām, kā arī čīkstenes, kuras labi pacieš saususmu. Šeit vari izlasīt plašāku informāciju par čīkstenes audzēšanu.

Ļoti atzinīgi novērtētas arī naktssveces. "Tā tik ir suga! Pacieš sausumu (viens pušķis auga uz kanalizācijas akas vāka, kur viņam nebija nekādas pieejas gruntsūdeņiem, un ziedēja tik un tā)," pieredzē dalījusies kāda aktīviste. Viņa norādīja, ka dzeltenā naktssvece ziedējusi vairāk nekā mēnesi, kā arī augam apkārt neaugušas nezāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!