Foto: Privātais arhīvs

Vizuāli skaists tomāts, bet vidū sapuvis – šādu skatu savā dārzā pamanījusi Vineta, kuras raža briest lielos podos zem klajas debess. "Tavs Dārzs" skaidro, kāpēc tie sākuši pūt no iekšpuses, kā arī to, kas jādara, lai ierobežotu puves tālāku izplatību.

Kā "Tavs Dārzs" skaidro Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Augu aizsardzības departamenta vecākā referente Evelīna Freimane, šogad karsto laikapstākļu ietekmē daudzas slimības var izpausties nedaudz citādāk kā ierasts.

"Šajā fotoattēlā (skatīt titulbildi) neparādās tipiskas pazīmes, bet tā varētu būt sausā puve," pieļauj Freimane.

Kas izraisa sauso puvi

Kā norāda VAAD eksperte, sauso puvi izraisa kalcija deficīts, tā rezultātā rodas tumši, iegrimuši, sausi plankumi uz tomāta gala. Sausums ir viens no faktoriem, kas var bremzēt kalcija uzņemšanu augā.

Freimane atzīmē, ka arī nepietiekoša mēslošana ar kalciju saturošu mēslojumu rada augam nepieciešamā kalcija deficītu. Ja tiek lietots fosfora un slāpekļa mēslojums bez kalcija, tas vēl vairāk pastiprina kalcija deficītu augsnē. Tāpat, ja augsne, kurā aug tomāti, ir pārāk smilšaina vai pārāk skāba, arī tas tikai pastiprina kalcija deficītu un slimība izpaužas vairāk. Eksperte atgādina, ka kalcijs augam nepieciešams, lai notiktu šūnu dalīšanās, kā arī tas nodrošina šūnu membrānu caurlaidību.

Viņa iesaka karstā laikā siltumnīcu pastiprināti vēdināt un laistīt augus. Tāpat jāpievērš uzmanība temperatūrai siltumnīcā. Vēl viens no ieteikumiem ir arī siltumnīcas jumta balsināšana ar krītu vai ēnojuma novietošana, kas palīdzēs augus pasargāt gan to tiešiem saules stariem, gan mitruma straujas iztvaikošanas.

Kas vēl rada līdzīgus bojājumus

Kā informē VAAD eksperte, arī saules apdegumi rada uz augiem līdzīgus bojājumus. Saules apdegumu rezultātā dzeltenīgi vai balti plankumi parādās uz saules apspīdētās puses.

Freimane uzsver, ka šādos gadījumos noteikti jādomā par augu noēnošanu. Tāpat viņa iesaka audzēt šķirnes ar bagātīgu lapotni, jo lapas radīs dabīgu noēnojumu un augļi neapdegs. Der arī paturēt prātā, ka lapu veselība ir atkarīga no slimību un kaitēkļu klātbūtnes.

Ja tiek audzētas šķirnes, kas izturīgas pret slimībām, lapas ilgāk saglabāsies veselas un sargās augus no apdegšanas. VAAD eksperte iesaka regulāri apsekot augus un, ja pamanīti plankumi vai kaitēkļi, tad jāizvēlas piemērotas augu aizsardzības metodes.

Kā rīkoties, ja konstatētas tomātu slimības

Ja siltumnīcā ir konstatētas tomātu slimības, pēc ražas novākšanas nepieciešams veikt siltumnīcas dezinfekciju, lai mazinātu inficēšanās risku nākamajā sezonā, jo slimības ierosinātāji saglabājas gan augsnē, gan uz siltumnīcas konstrukcijām. Šobrīd tas, ko var darīt – no siltumnīcas izvākt bojātos augļus, norāda VAAD speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!