Foto: Shutterstock
Jāņu svinēšanas laikā gan puišiem, gan meitām galvā tiek likti vainadziņi - attiecīgi ozollapu vai puķu vītie. Bet vai tiešām visas pļavas puķes tradicionālajos vainagos drīkst un vajag pīt? Konsultējāmies ar Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvi Aiju Balandiņu par aizsargājamām un indīgām puķēm, kuras labāk atstāt pļavā.

Balandiņa uzsver, ka visas pļavas puķes un augus vainagos nevajadzētu pīt. "Pirmkārt, jāievēro viens būtisks princips – neplūkt to, ko nepazīst. Tas ļaus izvairīties no liekām nepatikšanām." Visiem līgotājiem viņa atgādina, ka frāze ''visa laba jāņuzāle'' neattaisno nezināšanu. "Pazīt Latvijas savvaļas augus tagad ir stilīgi, un, ja vēl zināsiet katra auga īpašo vērtību, ar to pieaugs arī jūsu personīgā vērtība."

Aizsargājamo augu skaistumu viņa aicina baudīt ar acīm. "Iespējams, ka, noplūcot kādu krāšņi ziedošu naktsvijoli vai dzegužpirkstīti, pāri nodarījums dabai būs vērtējams vairākos simtos eiro." Pie aizsargājamajiem un reti sastopamajiem augiem papildu iepriekšminētajām pieskaitāmas arī meža un pļavas silpurenes, mieturu mugurene, meža vizbulis, jumstiņu gladiolas, Sibīrijas skalbe u.c.

Foto: Shutterstock

Dabā atrodamo īpaši aizsargājamo augu, piemēram, noplūkšana, izrakšana, pārdošana u.tml. ir administratīvi sodāmas darbības, kuras noteiktas Sugu un biotopu aizsardzības likuma 12. pantā.

Jāuzmanās savā vainagā neiepīt vai uz galda vāze neielikt ne tikai aizsargājamus, bet arī indīgus augus, kuri var apdraudēt cilvēka veselību. Balandiņa brīdina, ka jāuzmanās no gundegām un saulpurenēm, kuras ar savu košo dzeltenumu ir mānīgas. "Vēl īpaši bīstams ir suņuburkšķu līdzinieks – indīgais velnarutks." Šobrīd ziedēšanas laiks ir dabā sastopamajam un indīgajam tīruma zilausim.

Foto: Shutterstock

"Mūsu senči mājas dekorēšanai parasti izmantoja bērzu, pīlādžu un ozolu zarus, bet atcerējās, ka nevajag nolauzt galotnīti. To atceries arī tu!" atgādina Balandiņa. "Ar kalmēm un papardēm varat dekorēt telpas, jo tās dod īpaši patīkamu aromātu. Pušķojot māju ar vilkvālītēm, būsiet arī atbrīvojuši kādu dīķi vai ezeru no pārlieku ātras aizaugšanas."

Tā kā Jāņu laiks ir ne tikai lustīgs, bet arī strādīgs un darbīgs, Balandiņa iesaka sākt gatavoties zāļu tēju krājumu atjaunošanai. "Šobrīd zied rasaskrēsliņi jeb raspodiņi, šaurlapu ceļtekas, āboliņš. Drīz redzēsim arī asinszāli, dzeltenās jeb īstās madaras, mārsilu un vēl daudz, daudz citu vērtīgu zālīšu, kas noteikti palīdzēs pret dažādām kaitēm, stiprinās imunitāti vai vienkārši liks justies labāk."

Rakstā izmantota informācija no Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!