Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairāk nekā trešdaļa no pēdējā gada laikā pieteiktajām atlīdzībām, kas saistītas ar mājokļa apzagšanu, notikušas īpašumos, kuros saimnieki bija uzstādījuši signalizāciju, taču nebija to ieslēguši. Visbiežāk šāda veida zādzības notiek naktī, jo liela daļa cilvēku signalizāciju ieslēdz tikai tad, kad pašu nav mājās, liecina "If apdrošināšana" Atlīdzību daļas apkopotā informācija.

Signalizācija katrā sestajā mājoklī

Tikai katrs sestais apdrošinātais mājoklis ir pieslēgts signalizācijai ar pieslēgumu apsardzes uzņēmumam, vai arī izmanto lokālo signalizāciju, kas mājokļa īpašnieku par ielaušanos mājās informē ar īsziņu. Tikmēr lielākā daļa mājokļu īpašnieku - vairāk kā 80% - izvēlas citus drošības pasākumus, ierīkojot metāla durvis, restotus logus un izmantojot citus veidus īpašuma pasargāšanai, liecina apdrošināšanas kompānijas apkopotā informācija par pieteiktajām atlīdzībām pēdējā gada laikā.

"Diemžēl ir gadījumi, kad signalizāciju saimnieki izmanto tikai tad, kad dodas komandējumos, garākās brīvdienās, atvaļinājumos vai, dodoties uz darbu, kad mājās neviens nepaliek. Taču daļai mūsu klientu nācies saskarties ar ielaušanos īpašumā, kamēr paši bijuši mājās. Pirms nedēļas saņēmām iesniegumu no kāda klienta, kuru nakts laikā pamodināja Teikā privātmājas pirmajā stāvā esošie zagļi. Saimnieks ar ģimeni tikmēr gulēja mājas otrajā stāvā. Operatīvi iesaistot policiju, zagļi un viņu līdzzinātāji, kas viņus gaidīja uz ielas automašīnā, tika notverti. Zīmīgi, ka šādi mēdz apzagt ne tikai privātmājas, bet arī dzīvokļus," stāsta "If apdrošināšana" pārstāvis Endijs Melecis.

Izvēloties apsardzes signalizāciju ar pieslēgumu apsardzes uzņēmumam, iespējams izvēlēties dažādas pieslēguma variācijas un drošības līmeņus. Papildus vienkāršajiem kustību sensoriem ir arī teritorijas perimetra apsardze, stikla plīšanas sensori un citi drošības elementi. Protams, izmaksu ziņā tie salīdzinoši dārgāki, tomēr tādas vienkāršas lietas kā lokālo dūmu detektoru vai lokālā skaņas apsardzes signalizāciju varētu atļauties lielais vairums cilvēku. Piemēram, dūmu detektora izmaksas ir sākot no 6 latiem.

Iedzīves zaudējums lielāks par sabojātu logu

"Marta beigās saņēmām atlīdzības pieteikumu no kāda klienta, kuram Rīgā, Pārdaugavā bija apzagts un arī sabojāts dzīvoklis. Zagļi bija aiznesuši daļu dzīvoklī esošās sadzīves tehnikas, ieskaitot veļas mašīnu un tvaika nosūcēju, kā arī fotoaparātu, monitoru un apģērbu, turklāt dzīvoklis bija arī izdemolēts, sabojājot tapetes. Tā kā dzīvokļa īpašnieks bija izvēlējies apdrošināšanu, neiekļaujot iedzīves apdrošināšanu, viņam tika kompensēti izdevumi par kosmētisko remontu un sabojāto logu, taču nozagto sadzīves priekšmetu atlīdzība gandrīz viena tūkstoša latu apmērā izpalika," stāsta Endijs Melecis.

Apdrošinātāju pieredze rāda, ka papildu drošības pasākumus - gan ierīkojot signalizāciju, gan rūpīgi apsverot apdrošināšanas polisē iekļaujamos riskus - klienti novērtē un izprot pēc tam, kad paši vai viņu tuvinieki un draugi kļuvuši par zagļu vai vandāļu upuriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!