Trimmeru un krūmgriežu pamatuzdevums ir atvieglot zāles pļaušanu grūti sasniedzamās vietās, attīrīt lielas platības no krūmājiem un nezālēm, kā arī samazināt veicamā darba ilgumu. Tie apvieno jaudu ar nelielu svaru, un ar tiem ir viegli rīkoties, lai iegūtu kvalitatīvu rezultātu. Kā plašajā klāstā izvēlēties piemērotāko un saprast, kas īsti nepieciešams – trimmeris vai krūmgriezis? Kopumā darba princips tiem ir vienāds, tomēr ir vairākas būtiskas atšķirības.

Vispirms jāsaprot, kādam nolūkam un kur ierīce tiks izmantota - dārzā, pļavā, ceļmalās, grāvju malās, tikai zāles pļaušanai vai arī koku zaru un krūmu griešanai. Iekārtas jaudas izvēle atkarīga no tā, cik ātri vēlaties paveikt darbu. Jo lielāka jauda, jo darbu varēs paveikt ātrāk. Tāpat jāsaprot, kādus griešanas piederumus vēlaties izmantot - trimmera galvu, griezējnažus vai disku krūmu apgriešanai. Svarīgi arī saprast, cik ilgu laiku plānojat dienā strādāt. No tā atkarīgs instrumenta ergonomiskums – ērtība strādājot, zems vibrācijas līmenis, vienkārša iedarbināšana un optimāls svars.

Galvenās trimmera atšķirības no krūmgrieža

Uz labā roktura ir vadības poga, kas ļauj fiksēt dzinēju uz ¾ no maksimālajiem apgriezieniem.

Atšķirīgs rokturu stiprinājums, kas atvieglo pļaušanu.

Reduktoram ir zemāks pārnesuma skaitlis; tas ļauj iegūt lielāku instrumenta efektivitāti ar mazākiem apgriezieniem.

Reduktoram ir platāks leņķis starp zobratu asīm; tas ļauj ērtāk vadīt griešanas aprīkojumu tuvāk zemei vai pat balstīt to pret zemi.

Galvenās krūmgrieža atšķirības no trimmera

Atšķirīgs rokturu stiprinājums, kas atvieglo darbu.

Reduktoram ir lielāks pārnesuma skaitlis; tas ļauj iegūt lielāku griezējinstrumenta efektivitāti ar maksimālajiem apgriezieniem.

Reduktoram ir šaurāks leņķis starp zobratu asīm; tas ļauj ērtāk vadīt griezējinstrumentu paredzētajā augstumā.

Komplektējams ar griezējinstrumentiem, kas paredzēti koksnes griešanai.

Atšķirībā no trimmera tas ātri uzņem apgriezienus.

Ko izvēlēties?

Trimmerus var iedalīt divās grupās - elektriskie/akumulatora un benzīna dzinēja trimmeri. Benzīna dzinēja darba apjoms vidēji ir 28 cm3. Trimmeri paredzēti galvenokārt īsas vai biezas zāles pļaušanai, un tiem ir dažādas griešanas galvas jeb spoles. Ieteicams izvēlēties tādu trimmeri, kura transmisijas sistēma ir jau aprīkota ar sajūgu. Tas ir vieglāk iedarbināms, un arī labāk no drošības viedokļa – tukšgaitas apgriezienos trimmera galva negriežas. Svarīgi lietot arī pareizo trimmera galvas aizsargu, jo tajā novietotais asmens nogriež auklu piemērotajā garumā, kā arī novērš trimmera un mazā dzinēja pārslodzi.

Krūmgriezi vairāk izmanto tieši koku griešanai. Ar speciālo zāģripu ir iespējams nogriezt pat 15–20 cm diametrā resnus kokus. Šādiem griezējiem parasti ir spēcīgs dzinējs, to transmisijas sistēmas ir no izturīgāka materiāla. Šie griezēji, salīdzinot ar trimmeriem, iztur ievērojami lielāku darba slodzi. Krūmgriezim var piestiprināt arī trimmera galvu zāles pļaušanai. Šeit gan ir jāievēro arī reduktora leņķis – daļa krūmgriežu speciāli ir izgatavoti ar īsāku kātu un citādā leņķī esošu reduktoru, kas padara zāģripas izmantošanu efektīvāku. Taču, izmantojot trimmera galvu, tas drīzāk ir traucējošs faktors.

Dārza malu un terases apmales pļaušanai vislabāk ir piemērots trimmeris ar mazu benzīna dzinēju vai akumulatoru, kas pēc vienas uzlādēšanas reizes strādā 15–20 minūtes. Tas ir pietiekami, lai nopļautu pat visu mazu zāliena teritoriju.

Ja pļaujamās teritorijas malā ir alksnājs vai neliels krūmājs, ko ir nepieciešams retināt, var izvēlēties krūmgriezi. Ja nepieciešams gan pļaut zāli, gan griezt krūmus, pārliecinieties, vai konkrētais modelis spēs kvalitatīvi veikt abas funkcijas. Svarīga arī ierīces ergonomika, tāpēc ieteicams padomāt, kas ir svarīgāk - ierīce ar lielāku svaru un jaudu, vai vieglāka ierīce ar labāku manevrēšanas spēju.

Trimmeri ar lokano vārpstu izmanto maza izmēra dārzos. Šādos gadījumos parasti izmanto trimmera galvu ar trimmera auklu.

Krūmgriezi – trimmeri ar piedziņas vārpstu un reduktoru var izmantot kopā ar trimmera galvām un metāliskajiem asmeņiem, taču krūmu griešanai nav iespējams izmantot diskus. Tādu krūmgriezi lieto lielā dārzā, kurā ir asa un cieta zāle. Ar krūmgriežiem var izmantot trimmera galvu, asmeni un disku krūmu apgriešanai. Krūmgriezi izmanto liela apjoma darbos, kā arī pļaušanā un krūmu apgriešanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!