Foto: Shutterstock
Apvienojot sāli ar miltiem un ūdeni, rodas masa, kas lieliski kalpo dažādu dekoru izveidei. Ziemassvētos no tās var veidot dažādus dekorus eglītei, bet Lieldienās plakanas olas, zaķīšus un citas formas, ko iekarināt zaros, logos vai vienkārši izkārtot uz galda.

Process ir gaužām vienkāršs, un to var paveikt ikviens, turklāt procesā noteikti jāiesaista arī bērni, jo tiem vienmēr patīk radošas nodarbes. Viss nepieciešamais ir milti, sāls, ūdens un formiņas, kādās vēlies izveidot dekorus. Formiņas var būt kā olas, zaķīši, putniņi vai jebkas cits pēc katra paša vēlmēm. Ja nav formiņu, tad no mīklas formas var izgriezt ar mazu nazīti.

Ber bļodā divas tases miltus, pus tasi sāls un tasi ūdens. Ar silikona vai koka karoti kārtīgi izmaisi masu, līdz tā kļūst viendabīga, līdzīga mīklai.

Izkaisi miltus uz cepamā papīra, liec uz tā mīklas masu un apbārsti arī to ar miltiem. Ar mīklas rulli vai stikla pudeli izrullē masu plānā kārtā. Ar formiņu palīdzību veido dekorus, iespiežot tās masā. Lieko mīklu noteikti nemet ārā, bet pēc tam atkārtoti izrullē un izmanto formiņu veidošanai.

Ja vēlēsies šos dekorus iekarināt, tad tajos jāizveido caurumiņi tad, kad izspiestas formas un mīkla vēl ir mīksta un neizcepta.

Liec izspiestās formas uz cepamās plāts (bez cepamā papīra) un cep 250 grādu sakarsētā krāsnī aptuveni trīs stundas. Pēc tam noņem formiņas no plāts un ļauj tām pilnībā atdzist.

Kad formas ir atdzisušas, tās var apgleznot, apzīmēt un aplīmēt ar dažādiem dekoriem pēc saviem ieskatiem. Īpaši skaisti izskatīsies, ja šīs keramiskās formiņas iekarināsi zaros, tad šis dekors būs kā Lieldienu koks.

Video pamācība:
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!