Foto: Shutterstock
Mājas tīrīšanas darbos lupatiņa ir neatņemama sastāvdaļa, taču tiem, kas kaut reizi izmēģinājuši mikrošķiedras lupatiņu, tā ir kļuvusi neaizvietojama. Ar ko šīs lupatiņas izpelnījušās tik lielu piekrišanu un kā tās pareizi izmantot?

Kas ir mikrošķiedras lupatiņa?

Mikrošķiedras lupatiņas no parastajām atšķiras ar to, ka audums sastāv no smalkiem plastmasas pavedieniem. Nosaukums jau pasaka priekšā, ka šie pavedieni ir ļoti smalki, taču, kā izrādās – vienā gramā mikrošķiedras ietilpst desmit kilometru garš diegs. Tas, ka lupatas tiek ražotas no šī smalkā pavediena auduma, ļauj daudzkārt vieglāk notīrīt netīrumus, saslaucīt putekļus vai uzsūkt mitrumu. Šo lupatu veidi ir dažādi – vienas paredzētas gludu virsmu spodrināšanai, piemēram, stiklam, spogulim, bet citas izlietnēm, vannām un dušas kabīnēm, un ir arī speciālas taukainām virsmām, piemēram, tvaika nosūcēja tīrīšanai.

Kā lietot šo lupatiņu?

Svarīgākais, kas jāievēro, izmantojot mikrošķiedras lupatiņu – neizmantot papildus citus tīrīšanas līdzekļus. Tas gluži vienkārši nav nepieciešams, un arī lupatas audums tādā veidā ar tikt sabojāts. Jebkuru virsmu var notīrīt ar mikrošķiedras lupatiņu, neizmantojot papildus nekādus tīrīšanas līdzekļus. Gan logu tīrīšana, gan traipu notīrīšana no galda virsmām tiks novērsta daudz efektīvāk, nekā varētu gaidīt. 

Putekļu slaucīšanā mikrošķiedras lupatiņai ir jābūt pilnīgi sausai, un tad, kad uz virsmas paliek nosēdumi, tā ir pilna ar putekļiem. Vispirms saloki lupatiņu uz pusēm, kad netīrumi ir savākti uz tās puses, saloki vēl uz pusēm, un tā turpini, līdz visa lupatiņa ir pilna ar putekļiem. Pēc tam lupatiņu nepieciešams izpurināt vai noskalot tekošā ūdenī, taču nevajadzētu to stingri spiest un berzēt.   

Vietās, kur putekļi ir īpaši daudz, vispirms slauki ar samitrinātu lupatu, bet pēc tam ar sausu, lai tie ātri nesavairotos. Šādā paņēmienā nepieciešamas divas lupatiņas.

Ar ūdeni samitrinātu mikrošķiedras lupatiņu var ļoti efektīvi notīrīt dažādus traipus un netīrumus gan no cietākām virsmām, gan no auduma. Ja uz apģērba ticis kāds traips, tad zem auduma paliec sauso lupatu, bet virspusi notīri ar samitrināto. Nedaudz parīvējot netīro vietu, traips diezgan ātri pazudīs, turklāt, netiks izmantoti ķīmiskie līdzekļi. 

Mikrošķiedras lupatas ir labākais veids, kā nospodrināt glāzes, stiklus un spoguļus, un to var panākt ar pilnīgi sausu lupatiņu. Jebkura spīdīgā virsma kļūs spoža un bez jebkādiem pleķiem un nosēdumiem. Arī trauku žāvēšanā, apakšā vari noklāt lupatiņu, jo šis būs tas gadījums, kad stikls neuzņems piesmakuma aromātu. 

Kopšana

Šīs lupatiņas lielākā priekšrocība ir ilgais kalpošanas laiks. Ja pareizi rūpēsies par to, tā var kalpot pat trīs gadus. Atšķirībā no citām lupatām, šī netīrumus neizdzenā, bet gan savāc audumā, atstājot aiz sevis antibakteriālu virsmu. Izmantojot šīs lupatiņas, tīrīšanas darbi ir vieglāki arī tāpēc, ka nav nepieciešams stingri berzt, visus nosēdumus un traipus var novērst ar vieglām un maigām kustībām.

Ja lupata ir izmantota ļoti taukainu virsmu tīrīšanā, to vari izmazgāt, uzberot pa virsu sodu un uzlejot siltu ūdeni (ievērojot ražotāja noteikto temperatūru). Pēc tam nepieciešams lupatiņu kārtīgi izskalot un izžāvēt. 

Ņem vērā! 

Miktrošķiedras lupatas nedrīkst žāvēt uz radiatoriem. 

Šīs lupatas nedrīkst mazgāt ar pulveriem, kuru sastāvā ir balinātājs, mīkstinātājs, jo tas uzkrājas audumā un aizsprosto poras.

Ar šāda veida lupatām nedrīkst mazgāt vai tīrīt karstas virsmas, piemēram, neatdzisušu plīts virsmu, jo tā, gluži kā jebkura plastama, izkusīs. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!