Ja mājoklī iemitinājušies prusaki, tie ložņā pa sienām, segām un spilveniem, salien elektroierīcēs, bojājot tās, rāpo pa virtuvi, nesmādējot neko. Ja vakarā uz galda palikusi tējas vai kafijas tase, nereti no rīta tajā var atrast peldošus prusakus vai to ķermeņa daļas.

Prusaki lielākoties pārvietojas diennakts tumšajā laikā, tādēļ dažbrīd tos var arī nepamanīt, tomēr šīs radības vairojas ļoti ātri, un jau drīz pēc to parādīšanās mājoklī, var šķist, ka prusaki ir it visur.

Latvijā dzīvo četras prusaku sugas, divas no tām - savvaļā, savukārt virtuves un melnie prusaki par savu apmešanās vietu izvēlas mājas, līdzās cilvēkiem. Patiesībā prusaki ir kukaiņu suga, kas bez cilvēka klātbūtnes nemaz nevar pastāvēt. Cilvēka mītne kukaiņiem ir ļoti draudzīga un labvēlīga dzīves telpa, jo tajā ir viegli atrast barības vielas, izdzīvot un attīstīties bez konkurences. Tā kā prusaki dzīvo antisanitārā vidē, kurā attīstās dažādas infekcijas, tie pārnēsā slimības, piemēram, salmonelozi, dizentēriju, pat vēdertīfu. Prusaka mēsli var izraisīt ekzēmas un astmu.

Tipiskas pazīmes, kas norāda uz prusaku invāziju mājās, ir labi pamanāmas oliņu un ādas daļiņas, kā arī izkārnījumi - kukaiņi parasti atstāj vismaz 1 mm platu dažāda garuma melnu "putekļu" kārtiņu. Tipiska pazīme ir specifisks aromāts telpā - prusaki mājoklī parasti rada nepatīkamu pelējuma smaku. Kukaiņi uzbrūk un iznīcina organiskus produktus, ieskaitot ādas izstrādājumus un grāmatas.

Cīņā ar nepatīkamajiem kukaiņiem galvenais nosacījums ir tīrība. Mājoklis regulāri jātīra un jākopj ar putekļusūcēju, bet ēdienam un ūdenim jābūt kukaiņiem nepieejamiem. Pārtiku vislabāk glabāt slēgtos traukos, jālūkojas, lai atkritumu tvertne tiktu regulāri iztukšota.

Daudzdzīvokļu mājās cīņa ar prusakiem ir efektīva vien tad, ja to dara organizēti - visos dzīvokļos vienlaicīgi, jo pietiek vien ar dažiem prusakiem kādā no dzīvokļiem, lai kukaiņu kolonija atkal izplestos pa visu namu.

Veikalos pieejamas dažādas indes cīņai ar prusakiem - aerosoli, smidzinātāji, želejas, krītiņi un pulveri. Metoties cīņā, jāzina, ka inde neiedarbojas uz prusaku oliņām, tādēļ pēc kāda laika indēšanas procedūra būs jāatkārto.

Efektīva prusaku kontroles metode telpās, kur ir daudz atkritumu, varētu būt telpu tīrīšana ar tvaiku vai spraugu mazgāšana ar augsta spiediena strūklu.

Prusaku indi jāizsmidzina vai jāizber pie grīdas līstēm vai skapīšu stūros, turklāt jāievēro īpaša piesardzība un jāuzmanās, lai inde nenokļūtu uz sadzīves priekšmetiem un tai nepiekļūtu bērni vai mājdzīvnieki.

Pēc tam, kad nelūgtie apakšīrnieki ir iznīcināti, noteikti ir jāpadomā par to, lai tie neatgrieztos - jāhermetizē plaisas, caur kurām kaitēkļi varētu iekļūt dzīvoklī. Būtiski ir arī nekrāt kastes, papīru, vecas mājlietas, piemēram, paklājus un citas līdzīgas lietas, kas parasti tiek glabātas pagrabos, bēniņos un citās tumšās un savrupās vietās.

Lai atbaidītu prusakus, Krievijā tiek izmantots paņēmiens, kura izpildīšanai nepieciešama gāzmaska un mājas pamešana uz vairākām dienām. Proti, atver visas skapīšu durvis, uz pannas uzber sēru un uzliek cepties, pēc brīža izslēdz plīti (ar gāzmasku uz sejas) un pamet māju uz vairākām dienām. Tomēr mēs neieteiktu to atkārtot savās mājās. Lēts paņēmiens, turklāt ne tik bīstams pašiem cilvēkiem, ir prusaku lamatas, kuras katrs pats var pagatavot saviem spēkiem. Ņem dziļu stikla vai metāla trauku, kurā ieliek ēsmu - kādu ēdienu, ko aplej ar apmēram 2 cm ūdeni vai alu, kas pats par sevi jau ir kārums. Trauku novieto cieši pie sienas, pie tā pieslien pāris zariņus vai zāles stiebrus, lai prusaki pa sienu vai stiebru varētu aizrāpot līdz trauka augšmalai un iekrist (prusakuprāt - ielekt) burkā pēc barības. Reiz nonācis traukā, prusaks vairs nespēs no tā izkļūt, jo trauka sieniņas ir slidenas. Šķidrums traukā nodrošina to, ka prusaks pēc laika noslīkst. Lai palielinātu trauka iekšsienu slīdenību, tās var iesmērēt ar vazelīnu vai sviestu. Šo mēdz dēvēt par Lasvegasas metodi, jo savulaik tā aktīvi tika popularizēta Lasvegasas TV kanālos.

Sava deva humora

Meklējot tautas metodes cīņai ar prusakiem, atradām arī šādu ieteikumu: Ieviesiet mājās kodes un tām pasakiet, ka prusaki viņas sauc par sarkanvēderainām muļķēm un grib privatizēt viņu dīvānu. Savukārt prusakiem iestāstiet, ka kodes tos sauc par ūsainajiem izdzimteņiem, kuriem ir jādzīvo zem izlietnes, nevis jārāpo pa visu dzīvokli. Bet tālāk atliek tikai tehniska lieta - savākt ievainotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!