Foto: Shutterstock
Tā vien šķiet, ka pavasaris jau rokas stiepiena attālumā, bet tad pēkšņi uzrodas sals un visi dārza darbi gluži kā iesaldēti. Tomēr tā nebūt nav, jo bez stādīšanas ir virkne citu pienākumu, kam laikapstākļi ir jau visai piemēroti.

Ja tā vien gribas jau doties ārā un padarīt kaut ko augu labā, noteikti atradīsies, ko iesākt. Tā kā lielākā daļa sniega jau nokusis, var apstaigāt apkārtni un savākt vēja atpūstos atkritumus. Nolūzuši zari, papīri, atkritumi, to visu var jau savākt. AS "Latvijas valsts meži" (LVM) stādu eksperte Laima Zvejniece iesaka arī apskatīt skuju kokus. Ja ieraugāmi zari ar brūnām skujām, uz tiem, visticamāk, attīstījusies kāda augam nelabvēlīga sēne. Šie zari noteikti jāizgriež kopā ar aptuveni 5–10 centimetru zaļo posmu un tūlīt jāsadedzina, lai, sākoties siltākam laikam, sporas neizlidotu un neinficētu citus augus.

Pašlaik ir īstais laiks arī veidot vainagus augļu kokiem, tāpēc, ja tas nav vēl darīts, izlasi padomus, ko un kā pareizi darīt, un ķeries pie lietas. Apgriezt var ne tikai augļu kokus, bet arī vasaras zaļos krūmus, piemēram, hortenzijas un spirejas.

Lai arī neapkurināmās siltumnīcās vēl ir nedaudz par agru kaut ko sēt, tas neliedz visu sagatavot sēšanas un stādīšanas darbiem. Jānomaina zeme, iespējams, jāpielabo segums, jāatjauno kādas savienojuma vietas u.tml.

Lai pie pirmās iespējas jau varētu ķerties pie lietas un stādīt siltumnīcā pirmos stādus, tagad ir īstais laiks sākt audzēt dēstus no sēkliņām. Ja vēlies izaudzēt pats savus tomātu stādus, nekas vēl nav nokavēts, tāpat arī papriku un gurķus var sēt, tāpēc ielūkojies šī darbiņa gaitas aprakstā.

Pārlūkojot ''Tavs Dārzs'' rakstu arhīvu, atradām ne vienu vien šajā sezonā aktuālu tēmu, kas palīdzēs sagatavoties dārza darbiem un laikus sagaidīt pavasari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!