Foto: Shutterstock
Marts šogad iesācies, dažu dienu laikā liekot sajust gan pirmās pavasara vēsmas, gan atgādinot par vēl neatkāpušos ziemu. Taču tas nenozīmē, ka dārza darbi vēl snauž, jo kalendārā katrai dienai piemēroti savi darbi.

6. marts. Sakņu diena

Jauc un mitrina substrātu stādu audzēšanai. Atlasa agros kartupeļus sēklai un liek apzaļoties un diedzēties gaišās, vēsās telpās. Temperatūra diedzēšanas telpās nedrīkst būt zemāka par 0 oC, optimāli ir +6…+10 oC. Kaļķo augsni, ja pa to var pārvietoties, negrimstot un neatstājot augsnes virskārtā dziļas pēdas.

7. – 8. marts. Ziedu dienas

Sēj dēstiem vasaras puķes – lauvmutītes, lobēlijas un citas, kam ir sīkas sēklas. Kūdrā liek diedzēties kamolbegoniju un kannu gumus. Pārstāda istabas puķes, ja nepieciešams.

Foto: Shutterstock

9. marts. Lapu diena

Sēj salātus un garšaugus gan dēstiem, gan dobēs plēves siltumnīcās. Sēj dēstiem puravus. Diedzē sīpolus lokiem un sēklas ātrajiem zaļumiem. Laista telpaugus un mitrina to lapas.

10. – 12. marts. Augļu dienas

Sēj dēstiem tomātus, papriku, fizāļus, baklažānus. Ja šie dārzeņi iesēti agri un izveidojuši labi attīstītas dīgļlapas, tos var pārpiķēt. Ja laika apstākļi ir labi, dienas sausas un saulainas, veido krūmogulājus, izgriež novecojušos, slimību skartos, vājos un kroplos zarus. Zāģē zarus ābelēm, kuras nepieciešams atjaunot.

Foto: Shutterstock

13. marts. Sakņu diena

Pēdējais laiks sēt sakņu selerijas dēstiem. Ja agrāk iesētie stādi jau izveidojuši labi attīstītas dīgļlapas, diena labvēlīga to piķēšanai un pārstādīšanai. Plēves siltumnīcās sēj redīsus un, ja vietas pietiek, arī burkānus agrai ražai. Sēj stādiem sīpolus. Šķiro kartupeļus un sēklai paredzētos, ja vien iespējams, novieto gaismā apzaļošanai un diedzēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!