Foto: Shutterstock

Rudens siltākās dienas ir piemērotas, lai vēl parosītos dārzā un sētā - novāktu atlikušos dārzeņus un augļus, sagrābtu koku lapas, sakārtotu dārza instrumentus, veiktu nelielus uzlabojumus un sarīkotu rudenīgus dārza svētkus vai pat ražas balli, ierosina veikalu tīkla K-rauta dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare.

Ievāc rudens labumus

Septembris ir īstais laiks rudens ābolu vākšanai, bet atceries, ka ziemas āboli pagaidām jāatstāj kokos. Septembrī ir arī jāvāc cidonijas, aronijas un pīlādži - no tiem sanāks visgardākie sīrupi. Pīlādžiem sīvumu var noņemt, ja ogas pirms izmantošanas ieliksi saldētavā. Salna nav obligāti jāgaida!

Piesakies kartupeļu vākšanas talkai

Īstu vasaras noslēguma sajūtu var rast, kopā ar ģimeni un radiem piedaloties kartupeļu talkā. Ja savējo lokā nevienam nav nepieciešama šāda veida palīdzība, atrodi kādu saimniecību, kura aicina palīdzēt jebkuru un pēc darba iegādāties izaudzēto par simbolisku cenu. Ja nepieciešams, sarūpē šim darbam sev jaunus darba cimdus, spaini, maisus.

Grāb nokritušās lapas

Katrs mājas īpašnieks, apzinoties apnicīgo lapu grābšanas procesu, skaisto rudeni sagaida ar divējādām emocijām. Bet, lai izvairītos no kaitēkļu vairošanās, tomēr vēl pirms ziemas ir jāķeras pie grābekļa. Varbūt tieši šogad ir īstais laiks savā saimniecībā ieviest jaunu palīgu - lapu pūtēju. Neaizraujies ar dedzināšanu, bet labāk sagrābto izmanto kompostam vai organizēti nogādā atkritumos. Tāpat jāretina ogulāji, jāizgriež slimie, nokaltušie zari.

Atvadies no zāles pļaušanas

Rudenim noslēdzoties, mauriņš ir jāatstāj glīts un nopļauts. Svinīgi izbrauc pēdējos pļaušanas apļus ar pļaujmašīnu, pirms to novieto šķūnī līdz nākamajam pavasarim. Parūpējies rudenī par zāliena speciālo mēslojumu ar zemu slāpekļa saturu – 3,5%, kā arī bez slāpekļa, lai nostiprinātu zāli un radītu izturību pret salu. Rudenī pēdējo reizi zāli pļauj oktobra beigās, novembra sākumā, kad tās garums ir 7-10 cm. Pļaušanas augstums ir apmēram pieci centimetri.

Sēj, stādi un mēslo

Ņem lāpstu rokās! Septembrī, oktobrī ir labs laiks dekoratīvo augu un krūmu stādīšanai. Līdz oktobrim vajadzētu iestādīt skujkokus, jo vēlāk stādītie nepaspēs iesakņoties. Savukārt lapu kokus un augļu kokus stāda no septembra vidus līdz oktobra vidum. Īstais laiks arī stādīt un dalīt ziemcietes, kā arī šis ir laiks, kad jāsēj zālājs. Šis ir vispiemērotākais laiks, lai pārbaudītu skābuma līmeni augsnē. To iespējams izdarīt, zemes paraugu nogādājot laboratorijā vai veikalā iegādājoties augsnes skābuma mērītāju. Abi paņēmieni nav pārāk dārgi, bet nodrošinās zemes labsajūtu. Dobēs pH līmenim jābūt 6,5. Ja nepieciešams, augsni var arī uzlabot - tajā var iestrādāt minerālmēslus, kompostu.

Gaišs pagalms tumšajos mēnešos

Patīkamāku noskaņu pagalmā radīs visdažādākās dārza apgaismes ierīces. Tumšajos rudens un ziemas vakaros atgriezties mājās jaukāk un arī drošāk, ja pagalms ir apgaismots. Gan dekoratīvi, gan funkcionāli apgaismes objekti pieejami ļoti plašā klāstā. Piemēram, viena no mājas sadzīvē pašreiz modernākajām novitātēm ir centrālās vadības centrs "Gudrā māja", ar kuras palīdzību var regulēt arī apgaismojumu sētā. Kad kļūst tumšs, sensori automātiski ieslēdz dārza apgaismojumu, ko varētu izdarīt arī vienkāršais apgaismojuma līmeņa relejs, bet šajā sistēmā var ieprogrammēt konkrētu laiku – piemēram, nosakot, ka pulksten 18.00 dārza apgaismojumu ieslēdz, bet 8.30 izslēdz.

Sīkie sakopšanas darbiņi

Rudenī pierimst rosība dārza pagalmā un der pārskatīt, vai sētā viss ir kārtībā? Pārlūko, vai koka detaļas pagalmā nav jāpārkrāso vai speciāli jāapstrādā, piemēram, sētai, siltumnīcai, soliņam. Te noderēs atbilstoša izmēra otas, koka krāsošanai paredzētā krāsa.Varbūt laiks nomainīt jaunu pastkastīti vai pie ieejas nolikt jaunu paklājiņu? Šādi sīkumi neprasa lielus ieguldījumus, bet uzreiz uzlabos pagalma kopējo izskatu.

Sakārto siltumnīcu

Kad tomāti no siltumnīcas iznesti, laiks izvākt arī pašus augus. Pēc tam pārbaudi, lai nemētājas kāds sapuvis tomāts vai lapas. Tālāk jāuzrok zeme, jāizravē un jādezinficē. Dezinficēšanai derēs vara vitriola maisījums vai kālija permanganāta šķidrums (1%). Svarīgi zemē iestrādāt kaļķi, jo tas ir ļoti nepieciešams augsnes skābuma neitralizēšanai, tāpat svarīgi zemi atjaunināt, to visvienkāršāk izdarīt iesējot eļļas rutkus vai rudzus.

Sagatavo dārza instrumentus atpūtai

Pareiza apkope nodrošinās ilgāku un kvalitatīvāku to lietošanas laiku, lai strādātu pietiekami efektīvi. Darbarīkus vēlams pēc darba glabāt tīrus un sausus - te izmantojamas gan vienkāršākās metodes, gan speciāli līdzekļi. Darba rīki jānotīra no organiskiem atlikumiem, jānožāvē saulē, jānoliek sausā vietā. Pārbaudi vai instrumentiem ar koka detaļām – grābeklim, lāpstai - nav radušās skabargas. Noslēdz sezonu ar ražas svētkiem dārzā.

Rudens ražas svētki pagalmā

Esi radošs un sarīko pikniku pagalmā rudenī! Vēsumā sasildīs ugunskurā vārīts ābolu morss, bet par dekorācijām rudens jau ir parūpējies pats. Laiks atpūsties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!