Foto: Shutterstock
Septembris straujiem soļiem tuvojas beigām, taču dārza darbi tāpēc neiztrūkst. Lapu dienās īstais laiks stādīt iegādātos dekoratīvo krūmu stādus, augļu diena ir pateicīga ražas novākšanai, kā arī tuvākajās dienās jāstāda ziemas ķiploki un augļu koki.

26.–27. septembris

Foto: Shutterstock

26. septembris. Sēšanai, stādīšanai un ražas vākšanai nelabvēlīga diena. Sakopj dārzu. Ja nav laika izravēt visas nezāles, izrauj tās, kas uzziedējušas un sākušas veidot sēklas. Savāc un sadedzina slimos augus vai to lapas. Sakārto noliktavas. Likvidē nevietā augošus krūmus. Apstrādā zemi nezāļainos laukos.

27. septembris. Lapu diena. Stāda lapu kokus un dekoratīvos krūmus, arī skuju kociņus dzīvžogam. Laista augus. Appļauj zālienus. Sēj zaļmēslojumam rudzus. Novāc galviņkāpostus.

28.–29. septembris

Foto: Shutterstock

28. septembris. Augļu diena. Novāc ābolus un bumbierus, pupiņas, ķirbjus, vēl palikušos tomātus un citus augļus. Konservē, spiež sulas, vāra ievārījumus. Stāda augļu kociņus – ābelītes un skābos ķiršus.

29. septembris. Sēšanai, stādīšanai un ražas vākšanai ne pārāk labvēlīga diena. Vēlā pēcpusdienā un pievakarē var novākt augļus un dārzeņus, kā arī vārīt ievārījumus, konservēt. Rīta pusi labāk veltīt nevietā augošu koku un krūmu likvidēšanai un nezāļainu zemesgabalu apstrādei.

30. septembris–1. oktobris

Foto: Shutterstock

30. septembris. Sakņu diena. Novāc bietes, burkānus, kāļus, kartupeļus un vasaras ķiplokus. Stāda ziemas ķiplokus. Augsnē iestrādā kūtsmēslus un kompostu. Mēslo ar kompostu ogulājus un ziemciešu stādījumus. Ierok stabus un sakārto sētas.

1. oktobris. No stādīšanas šajā dienā labāk atturēties. Spēkus ieteicams koncentrēt augsnes apstrādei, mēslošanai un sakņaugu norakšanai. Savāc un sadedzina gurķu noražojušos dzinumus. Pārbauda nogatavināšanai kastītēs saliktos tomātus un bojātos izņem, lai infekcija neizplatītos tālāk.

2.–3. oktobris

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Novāc sakņaugus. Mēslo un apstrādā zemi. Stāda ziemas ķiplokus, kā arī kokus un krūmus. Dārza verandā vai siltumnīcā ienes fuksijas, kamolbegonijas un pelargonijas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!